Selmeczi: Nem az emberek fizetik meg a telefonadót

2012.05.18. 13:42

A Fidesz szóvivője szerint, ha egy szolgáltató az ügyfelekre hárítja a telefonadót, akkor tovább lehet állni egy másik társasághoz. A Fidesz nem tart uniós eljárástól az új adónem miatt.

A távközlési adót nem a telefonáló emberek fizetik majd, hanem a szolgáltatást nyújtó telekommunikációs cégek; "ez most az ő adójuk, ez most az ő terhük" - jelentette ki a Fidesz szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, miután a parlament döntött a hívásonként és megkezdett percenként kétforintos telefonadó bevezetéséről.

"Magyarországon van három társaság, amely szolgáltat. (...) Ha az egyik cég azt mondja nekem, hogy rám hárítja a telefonadót, akkor fogom magam, odébbállok, és egy másik társaságnál kötök szerződést" - válaszolta Selmeczi Gabriella arra a felvetésre, hogy a telekommunikációs cégek az ügyfelekre háríthatják majd a távközlési adót.

Leszámítva 2012 második felét, amikor a különadót és a telefonadót is meg kell fizetniük a telekommunikációs cégeknek, 2013 januárjától már kisebb lesz ezeknek a társaságoknak az adóterhelése, "tehát nyugodtan csökkenthetik a távközlési díjakat" - mondta a Fidesz szóvivője, majd megjegyezte: az adatok azt mutatják, hogy a telekommunikációs cégek az ágazati különadót sem hárították tovább a lakosságra, sőt még csökkent is az árindex, ezért reméli, az egyik társaság most csak hirtelen felindulásból közölte azt, hogy emelni fogja az árait.

Selmeczi Gabriella a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tanulmányát idézve azt mondta, Magyarországon rendkívül drágán szolgáltatnak a távközlési cégek. Arra a kérdésre, nem tartanak-e európai uniós eljárástól a telefonadó miatt, a szóvivő nemmel válaszolt. "Mi nem az EU miatt aggódunk, hanem inkább arra koncentrálunk, hogy ezeket az adókat ne a családok viseljék" - fogalmazott a szóvivő.

 

 

Selmeczi Gabriella szerint az MSZP azt javasolta: ne a távközlési cégeket adóztassák meg, hanem "az emberek zsebéből vegyük ki ezeket a forintokat".

"Nagy tisztelettel üzenem Vágó Gábor képviselőtársamnak, hogy ez hülyeség" - így reagált a szóvivő arra, hogy az LMP-s Vágó Gábor felhívta a figyelmet: a távközlési adó mértékében nagyjából megegyezik egy nemzeti mobiltársaság létrehozásához szükséges összeggel. Az ellenzéki politikus szavai szerint ez azt jelenti, hogy a jövendőbeli állami vállalat a jelenlegi piacon akar pozíciót fogni, és "ennek az árát minden egyes mai telefonálóval fizetteti meg".

A Fidesz szóvivője kitért arra is, hogy a parlament az új fogyasztóvédelmi törvény hétfői elfogadásával kimondta: a közszolgáltatók nem szedhetnek külön díjat azért, mert ügyfelük a számláját sárga csekken, postai befizetéssel egyenlíti ki. Ezt azzal indokolta, hogy sok olyan idős ember él az országban, aki csak sárga csekken tudja befizetni számláit. Nekik jelentős könnyebbséget jelent majd ez a törvénymódosítás - mondta Selmeczi Gabriella.

A kormány nem hisz az áremelésben

A Nemzetgazdasági Minisztérium kiadott egy közleményt pénteken, amelyben az új távközlési adó előnyeiről írtak. Az adó legfőbb funkciója, hogy évi 44-45 milliárd forinttal hozzájárul a költségvetési hiánycél tartásához. Az NGM szerint alapvető szempont volt a kivetésnél, hogy széles adóalapot terheljen és alacsony legyen az adókulcs. Szerepe van az új adónak abban is, hogy a jövedelmek felől a fogyasztás irányába mozduljon el az adórendszer, mivel ez kevésbé torzítja a gazdaságot, kevésbé terheli a gazdasági növekedést és arányos, mert a többet fogyasztók fizetnek többet.

Mentességet élvez az NGM közleménye alapján a szolgáltató magánszemély előfizetők esetében telefonszámonként havonta tíz perc beszélgetésig. "Ez a mentesség azt hivatott megakadályozni, hogy a szolgáltató a keveset telefonáló magánszemélyek telefondíját az adóra hivatkozással emelje" - írta a minisztérium, de arra nem tért ki, hogy az első tíz perc mentessége miért akadályozná meg a tarifaemelést. "A kormány az új adónem áthárításában nem hisz" - írta az NGM, amit azzal indokolt, hogy a verseny fogja megakadályozni, hogy a cégek beépítsék áraikba az adót.Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK