A magyarok is jól járnak a német béremeléssel

Vágólapra másolva!
Az infláció mértékét jóval meghaladó béremelést ért el a legnagyobb német szakszervezet, így egész Németországban emelkednek a bérek az elmúlt évek lassú emelései után. Ezzel a német munkaerő megdrágul, vagyis a több európai ország, köztük Magyarország jól jár, versenyképesebbé válik.
Vágólapra másolva!

Németországban régóta nem látott mértékben emelik a béreket, ezzel pedig az egész európai gazdaság számára kedvező lépést tesznek - csökken Németországnak a többi országgal, így Magyarországgal szembeni versenyelőnye.

A Wall Street Journal azt írta, a legnagyobb német munkáltatók és a szakszervezetek, köztük a legtöbb dolgozót tömörítő IG Metall megállapodott a béremelésben, amely jóval nagyobb, mint az elmúlt években, amikor alig emelkedtek a bérek.

A gazdaságot felülről tekintve ez azt jelenti, hogy az emelkedő német bér, illetve a válság által erősebben sújtott országok, például Spanyolország bérszínvonala közti különbség nő. Ezzel a német gazdaság versenyképessége romlik, hiszen egy cégnek még magasabb bért kell így fizetnie, ha Németországban akar vállalkozni, mint ha máshol teszi ezt.

Az IG Metall egy tizenhárom hónap alatt végrehajtott, 4,3 százalékos béremelést ért el, amely 800 ezer dolgozóra lesz érvényes. Ez ugyan elmarad az eredetileg követelt 6,5 százaléktól, de még így is az inflációs ráta duplája.

Ez a béremelés további hétmillió munkavállaló bérére is hatással lehet, vagyis általánosan emelheti a bérszínvonalat Németországban. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a béremelés lendíthet a németek fogyasztásán, és javít a többi európai ország versenyképességén. "A lépés a hazai gazdaságra is pozitív hatással lehet" - írta elemzésében Suppan Gergely.