Június végi IMF-rajtot vár a kormány

2012.05.21. 12:40

A magyar kormányzati és állami szervezetekkel való találkozása után egy angol nagybank elemzői azt közölték, hogy a magyar kormány a júniusi Ecofin-ülés utánra várja az IMF/EU-tárgyalások elkezdését.

Az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsának (Ecofin) június végi ülése után kezdődhetnek meg a hivatalos tárgyalások az új IMF/EU-programról - így értesült a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni elemzőstábja.

Az elemzők találkoztak az MNB elnökével, a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) illetékeseivel, nemzetközi pénzügyi szervezetek képviselőivel, valamint magánszektorbeli banki szakértőkkel.

Timothy Ash, az RBS londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója a látogatásról befektetőknek összeállított, Londonban hétfőn ismertetett beszámolójában közölte: az RBS elemzői találkoztak Fellegi Tamás tárca nélküli miniszterrel is, aki szerint a magyar kormány elkötelezett az IMF-program mellett, ám most már csak az Ecofin június 22-én esedékes ülése után számít a hivatalos tárgyalások elkezdésére.

Az ülésen Magyarország várakozása szerint jóváhagyják az új konvergenciaprogramot, és várhatóan jelzés érkezik arról is, hogy mi az Európai Bizottság véleménye a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről.

A magyar kormányzati feltételezés az, hogy "további zöld jelzések" az EU részéről javíthatják a tárgyalási pozíciókat az IMF-fel - áll az RBS hétfői londoni beszámolójában.

Borbély László, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese pedig a Gazdasági Rádiónak azt nyilatkozta, hogy az IMF-tárgyalások lezárulásáig Magyarország nem próbálkozik új devizakötvény-kibocsátással. Az EU/IMF-hitelkeret ugyanis lejjebb szoríthatja az állampapír-hozamokat, vagyis Magyarország olcsóbban tudna euró- vagy dollárhitelhez jutni, mint jelenleg.