Kilenc új adó után hirdetne adóstopot a kormány

NAV, adóellenőrzés, adóellenőr, plakát a magyar adózás története című kiállításon az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságán 2008.08.28-án
Vágólapra másolva!
Bankadó, hipermarketadó, telekomadó, Robin Hood-adó, csipszadó, baleseti adó, sárgacsekk-adó, telefonadó, biztosítási adó - két év alatt ezeket az új adókat vezette be az Orbán-kormány. Most arról beszélnek, hogy újabb terhet nem akarnak. Az adók az első időben a vállalkozási szektort sújtották, most már a valódi teherviselő a lakosság lehet.
Vágólapra másolva!

"Nem kell mindig adóemelésben gondolkodni" - nincs négy hónapja, hogy ezt nyilatkozta az [origo]-nak adott interjúban az adóügyekért felelős helyettes államtitkár. Balog Ádám a múlt héten azonban már a parlament költségvetési bizottságában a kormányzati álláspontot képviselve egy újabb adó, az éves szinten 45 milliárd forint pluszbevétellel kecsegtető telefonadó idén júliusi bevezetése mellett érvelt.

Nem ő az egyetlen a kormányzati gazdaságpolitika egyik fő műhelyének számító Nemzetgazdasági Minisztérium vezetői közül, aki - szóban legalábbis - hadat üzen az új adóknak. Cséfalvay Zoltán, az NGM gazdaságstratégiáért felelős államtitkára vasárnap határozottan kijelentette az MTI-nek nyilatkozva, hogy "új adók már nem lesznek. ... Ha lesznek is adóváltozások, azok a terhek csökkenését jelentik majd."

A választások, illetve a kormányalakítás előtt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is adócsökkentést ígért, végül mégis szép számmal jöttek új adók. A 2010 nyári adócsomag durván nullszaldós hatású volt, mert a társasági adó csökkentése és más kisebb adólépések jelentette teherenyhítést a bankadó lenullázta. Nem sokkal ez után három újabb adóval állt elő a kormány: a hipermarketadó, a telekomadó és az energetikai különadó (Robin Hood-adóként híresült el) összege 160 milliárd forintot adott ki.

Tavaly is jöttek az új adók. Szeptemberben lett csipszadónk, és tavaly alkották meg, de idén lépett életbe a baleseti adó.

A parlament előtt jelenleg is ott hever két új adóról, a pénzügyi tranzakciós illetékről és a biztosítási adóról szóló törvényjavaslat - ezeket az új adókat már hetekkel ezelőtt ismertette a kormány. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy egy újfajta ingatlanadó, az értéknövekedési hozzájárulás egyelőre még csak a Belügyminisztérium által kidolgozott törvénytervezetben szerepel, amelyről a kormány még nem tárgyalt.

Cséfalvay az adórendszer egyszerűsítésének célját is kiemelte, igaz, azt az interjúban a jövőre valóban egykulcsossá váló személyi jövedelemadóra értette. Balog Ádám helyettes államtitkár az említett február eleji interjúban is az egyszerűsítés mellett foglalt állást, pedig év elején 14 adófolyószámlával több lett a rendszerben, mint 2011 év végén volt. A kormány a bürokráciacsökkentés részeként a parlament elé nemrég benyújtott idei év közi adócsomagban a patika-hozzájárulást és a tűzvédelmi hozzájárulást akarja eltörölni.