OECD: Egyre több magyar munkanélküli lesz

Vágólapra másolva!
Az export növekedésének lassulása és a fogyasztás visszaesése miatt 1,5 százalékos gazdasági visszaesést jelez Magyarország számára az OECD, és 2013-ban is csak 1,1 százalékkal nő majd a gazdaság, ami csak a fele a fejlett országok átlagának. Világszerte lassul a növekedés, de Magyarország különösen kockázatos helyzetben van.
Vágólapra másolva!

Jelentős, 1,5 százalékos gazdasági visszaesést jelez az idei évre Magyarországon a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb, kedden publikált előrejelzése. Az OECD előrejelzése megegyezik az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) január végén publikált adataival. Az idei költségvetést azonban a kormány még 0,5 százalékos GDP-növekedéssel számolva készítette.

A magyar recesszió legfőbb oka az előrejelzés szerint az export növekedési ütemének lassulása: a tavalyi 8,4 százalék után idén csak 4,8 százalékos növekedést jósolnak az OECD elemzői, akik szerint a magánszektor fogyasztása 1,9 százalékkal, a közkiadások 1,7 százalékkal csökkennek 2012-ben. A gazdasági növekedés csak 2013-ban tér vissza: az OECD szerint 1,1 százalékkal nő majd a GDP.

A szervezet szerint a munkanélküliség idén 12 százalékos lesz Magyarországon, szemben a tavalyi 11 százalékkal. Az álláspiacon ráadásul az OECD nem lát pozitív folyamatokat, ezért 2013-ra 12,2 százalékos munkanélküliséget jelez előre.

Az OECD globális előrejelzése szerint a világgazdaság kezd magához térni, de a fellendülés még meglehetősen törékeny, sok a kockázat, főleg az euróövezet miatt. Az elemzők szerint az OECD-országokban átlagosan 1,6 százalékra mérséklődik az idén a gazdasági növekedés üteme a tavalyi 1,8 százalékról, majd jövőre 2,2 százalékra gyorsul.

A világgazdaság átlagánál borúsabb jövő jósolnak az OECD szakértői az euróövezeti országoknak: szerintük itt az idén 0,1 százalékkal csökkenhet a gazdaság teljesítménye, és jövőre is csak 0,9 százalékkal nőhet az átlagos GDP. A legrosszabb a helyzet Görögországban, ahol 5,3 százalékkal fog visszaesni a GDP, Portugáliában 3,2 százalékos, Olaszországban 1,7 százalékos, Spanyolországban 1,6 százalékos GDP-csökkenést valószínűsítenek az OECD elemzői.

A legnagyobb növekedés az eurózónában Németországban és Franciaországban várható, 1,5 és 0,6 százalék. Az Egyesült Államokban, Kanadában és Japánban 2,4 százalék, 2,2 százalék és 2,0 százalék GDP-növekedést prognosztizál az OECD.