Korlátozná a készpénzhasználatot az NGM

Vágólapra másolva!
A cégek havonta és szerződésenként 5 millió forintot fizethetnének készpénzben a Nemzetgazdasági Minisztérium új javaslata szerint, miközben a parlament asztalán lévő sárgacsekk-adó éppen motiválhatja azt.
Vágólapra másolva!

A parlamentnek most benyújtott törvényjavaslat a vállalkozások közötti készpénzfizetést havonta és szerződésenként 5 millió forintban korlátozza, a szabályozás az elfogadása esetén 2013. január 1-jén lép hatályba, és az új szabályokat az ezt követően teljesített kifizetésekre kell alkalmazni - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára kedden a parlamentben az adózást érintő törvények módosítását kezdeményező törvényjavaslat általános vitájában elmondta: a második Széll Kálmán-tervnek megfelelően, a fekete és szürkegazdaság visszaszorítása érdekében a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett vállalkozások 2013. január elsejétől egy naptári hónapban egy szerződés alapján legfeljebb 5 millió forint értékben teljesíthetnek készpénzszolgáltatást.

Szemben a sárgacsekk-adóval

Az NGM közleménye szerint, ha elfogadja a parlament, kellő felkészülési idő áll majd rendelkezés az új jogszabály betartásához,
és az összeghatárt viszonylag magas összegben állapították meg, ezért a jogkövető vállalkozások esetében fennakadást az új szabályozás nem okoz. Mivel szerződésenként és havonta érvényes a korlátozás, ezért a folyamatos teljesítésű ügyletek esetében sem okoz nehézséget a szabályozás betartása.

A cégek közötti pénzforgalomban bevezetett korlátozas szembemegy a parlament előtt lévő pénzügyi tranzakciós adóval. Bár a kormány azt szeretné, ha az adóterhet a bankok fizetnék, utóbbiak azonban ebbe nem szeretnének belemenni. A banki áfaként felfogható új adó pedig aligha lesz népszerű a bankszámlával rendelkező emberek és a bankok körében, és hosszabb távon több közvetett, negatív hatással is járhat. Ösztönözheti például az egyébként roppant költséges készpénz használatát, holott a Magyar Nemzeti Bank már számos tanulmányban kimutatta, hogy a készpénz visszaszorítása akár százmilliárd forint megtakarítást is hozhatna a gazdaságban. Az adó nem tenne jót abból a szempontból sem, hogy mint minden újabb adó, újabb keresletszűkítő lépést jelent, vagyis egy újabb tényezőt, amely visszafogja a gazdasági növekedést.