Vágólapra másolva!
A rendkívül magas közadósság miatt leminősítette Japánt a londoni Fitch Ratings. A japán államadósság-ráta az év végére eléri a GDP 239 százalékát.
Vágólapra másolva!

Leminősítette Japánt kedden a Fitch Ratings, a rendkívül magas és folyamatosan növekvő közadósságra hivatkozva. A legnagyobb európai hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy a devizában és a hazai valutában fennálló hosszú futamidejű japán államadósság besorolásait az eddigi "AA", illetve "AA mínusz" szintről egyaránt "A plusz"-ra rontotta, és az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. A devizaadósság esetében ez egyszerre két fokozatú leminősítésnek felel meg.

A Fitch Ratings indoklása szerint az osztályzatrontás és a negatív kilátás a japán szuverén adósprofilra a magas és továbbra is növekvő közadósságráta miatt nehezedő, növekvő kockázatokat tükrözi. A hitelminősítő szerint a japán költségvetési konszolidációs terv "ráérős üteműnek" tűnik a költségvetési kihívásokkal küszködő más, magas jövedelemszintű országokéhoz képest, és végrehajtása is politikai kockázatoknak van kitéve.

Japán bruttó államadósság-rátája 2012 végére várhatóan eléri a hazai össztermék (GDP) 239 százalékát, ami messze a legmagasabb a Fitch által besorolással ellátott összes szuverén adós között - áll a hitelminősítő keddi londoni elemzésében.