Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament jelentős többséggel támogatta szerdán a tranzakciós adó európai uniós bevezetésének ötletét, éppen az EU-tagországok állam- és kormányfőinek szerda esti találkozója előtt. A mértéke 0,1, illetve 0,01 százalékos lenne.
Vágólapra másolva!

Jelentős többséggel megszavazta (487 igen szavazattal, 46 tartózkodás mellett, 152 voks ellenében) az Európai Parlament szerdán azt a jelentést, amely támogatja a pénzügyi tranzakciókra kivetett illeték európai uniós bevezetését.

Anni Podimata jelentéstevő fogalmazása szerint az uniós képviselőtestület ezzel határozott jelzést kívánt küldeni az EU-tagországok állam- és kormányfőinek, akik szerda este Brüsszelben a gazdasági növekedés lehetőségeiről tárgyalnak.

Az uniós tagországok megosztottak a Tobin-adó néven is ismert illeték egységes bevezetését illetően. Az Európai Bizottság javaslata szerint 0,1, illetve 0,01 százalékos illetékről lenne szó, tranzakciótól függően.

Az európai Tobin-adót a kifejezetten spekulatív pénzügyi műveletek hasznának lefölözésére találták ki, a magyar változat esetében viszont, éppen ezek a tranzakciók maradnának ki az adó alól.