Veszteséghegyek halmozódnak a reptéren

2012.05.24. 11:47

A tavalyi 8 milliárd forintos veszteség után a Budapest Airport vesztesége az idén a Malév csődje miatt 12 milliárd forintra nőhet - ismertette Jost Lammers, a Liszt Ferenc repülőtér vezérigazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón.

Megtört a Budapest Airport fejlődésének lendülete a Malév csődjével, az utasok száma 13 százalékkal csökken az idén, mintegy 100 millió eurós fejlesztést el kellett halasztani, és a cég regionális versenypozícióját tovább gyengíti, hogy a kormányzat nem döntött a Malév repülési jogairól, a társaságot pedig a telekadó sújtja - számolt be Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A vezérigazgató a Malév-csőd legnagyobb vesztesének nevezte a Budapest Airportot, kifejtette: a Malév 4,2 milliárdos tartozásának kiegyenlítésére nincs esély, ezért a BA azonnali költségcsökkentésre kényszerült, aminek egyik lépése az 1-es terminál bezárása május 29-én. Május 30-ától valamennyi légitársaság a 2-es terminálról közlekedik, az 1-est előreláthatóan 5 évre zárják be.

Kam Jandu légiközlekedési igazgató ismertetése szerint 2011 rekordév volt a BA számára 8,9 millió utassal. Az idén ennél 13 százalékkal kevesebb, 7,9 millió utasra számítanak. Változatlanul bíznak ugyan egy új, magyar nemzeti vagy regionális légitársaság megszületésében, de Kam Jandu szerint erre egyre kevesebb az esély. (Erről szóló cikkünket itt olvashatja.)

Jost Lammers elmondta: a tavalyi 8 milliárd forintos veszteség után a Budapest Airport vesztesége az idén a Malév csődje miatt 12 milliárd forintra nőhet. Hozzátette, hogy a rendkívüli helyzet ellenére a BA a privatizációs szerződésben vállalt kötelezettségeit teljesítette, és teljesíteni is fogja.

A további növekedési kilátásokat Jost Lammers szerint jelentősen meghatározza a nemrég elfogadott telekadó, amely komoly adóteher-növekedés a BA-nak, illetve a Malév repülési jogainak jövője. (A telekadó ügyéről az [origo] írt először, cikkünket itt elolvashatja.) Ameddig erről nincs döntés, néhány, az EU-n kívüli útvonalra nem indulhatnak járatok Budapestről.

Kam Jandu elmondta, hogy a tavalyi, rekordutasszámú évben a 8,9 millióból 3,2 millió a Malév utasa volt. Közülük 1,3 milliót tett ki az átszálló utasok száma, ezt egyik pillanatról a másikra vesztette el a repülőtér. A tavalyi összforgalom 26 százalékát adták a fapados cégek, 74 százalékát a hagyományos társaságok, és ennek felét tette ki a Malév forgalma. 

A nemzeti légitársaság csődje miatt az idei fejlesztések 37 százalékát kell elhalasztani. Nem épül meg a Malév központ, és a cargobázis is csak két év múlva. A vállalt infrastruktúrafejlesztéseket azonban folytatják. A BA-nál 200 embert kellett elbocsátani a költségcsökkentés érdekében.