A nagy befektetőket figyelmeztették a Facebook irreális árára

facebook, tőzsde, pénz
Vágólapra másolva!
A Fabecook-részvénykibocsátásban részt vevő egyik bank előre figyelmeztette az intézményi befektetőket arra, hogy a papír a cég kilátásaihoz képest túl drága. Az árfolyam egy hét alatt 15 százalékot esett.
Vágólapra másolva!

A Morgan Stanley amerikai nagybank stratégái a Capital Research and Management nevű alapkezelőnek címzett elemzéseikben felhívták a figyelmet a kockázatokra, míg a kisbefektetők semmilyen hasonló információt nem kaptak a brókerüktől - írta a Wall Street Journal amerikai üzleti lap internetes kiadása.

A cikk idézi egyiküket, aki a múlt pénteken 42 dolláros árfolyamon vett 3000 darab Facebook-részvényt. A 38 dolláros kibocsátási árfolyam a kezdeti érdeklődés hatására 43 fölé is emelkedett, de azóta jelentősen visszaesett. Csütörtökön 32 dolláron kereskedtek a papírral, ami az említett kisbefektetőnek 30 ezer dolláros bukást jelent.

A Capital Research a figyelmeztetés után jelentősen csökkentette az általa vásárolt részvények számát. A vállalatnál voltak olyan alapkezelők, akik egyáltalán nerm szálltak be a jegyzésbe.

A WSJ "a Wall Street egyik legjobban őrzött titkának" nevezi azt, hogy a szolgáltatók számára megengedett annak az eldöntése, hogy mely információkat melyik ügyfelükkel közlik egy közelgő kibocsátásról. Ezt azzal indokolják, hogy aki megkapja a mélyebb elemzést, az külön fizet érte.