Ráhajtanak a görög betörők a hazamenekített bankbetétekre

Vágólapra másolva!
Az eddig bankfiókokra, ékszerboltokra specializálódott görög bűnözők egyre inkább a magánlakásokat veszik célba, amint a helyi bankrendszer iránti bizalmatlanság miatt egyre többen veszik ki és tartják otthon készpénzben a megtakarításaikat.
Vágólapra másolva!

A görög rendőrség szerint egyértelműen érzékelhető tendencia, hogy a biztonsági rendszerek miatt kockázatosabb célpontok felől az általában gyengén védett magánlakások felé fordul a betörők figyelme. Ezért arra figyelmezteti a lakosságot, hogy bízzon a görög bankokban, ne tartson otthon nagyobb mennyiségű pénzt.

A válság elmúlt két éve alatt Görögországban 72 milliárd eurót, a megtakarítások egyharmadát vették ki a magánszámlákról. Ez a folyamat az utóbbi hónapokban, az államcsőd valószínűségének növekedésével, felgyorsult. Az emberek attól félnek, hogy ha az ország valóban csődbe megy, és elhagyja az eurózónát, a bankbetéteket átváltják a drasztikusan leértékelődő drachmára, így a megtakarítások jelentős része elvész - vagy még ennek bekövetkezte előtt összeomlik a bankrendszer, szintén elnyelve a betéteket.

Mivel a kimenekített készpénz jó részét otthon elrejtve tartják a tulajdonosok, a lehetőség a rendőrség szerint még külföldi bűnözői csoportok érdeklődését is felkeltette. Egy háromszáz betörés elkövetésével gyanúsított grúz bandát épp nemrég számoltak fel.

A betöréses lopások még a kisvárosokban, sőt a falvakban is megjelentek, ahol pedig korábban ez a bűnelkövetési forma szinte ismeretlen volt. A Reuters idéz egy Arta nevű településen lakó, távolléte alatt kirabolt férfit, aki azt mondta, a csáladja eddig nyitott ajtóknál aludt, de mostantól nem mer így tenni.