A végtörlesztés ellenére is nyereséges a bankszektor

Vágólapra másolva!
Együttesen 31,3 milliárd forintos nyereségük volt a hazai bankoknak az év első három hónapjában, de a bankok 40 százaléka veszteséges volt. A nyereséges bankok profitjának csaknem négyötöde két bankban keletkezett - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adataiból.
Vágólapra másolva!

Tavaly év végén még veszteséges volt a bankszektor, de idén az első negyedévben már nyereséget termelt, a szektor adózott eredménye 31,3 milliárd forint lett. Ez annak ellenére volt így, hogy az év első két hónapjára esett a végtörlesztések mintegy fele, de a bankok már a tavalyi eredmény terhére elszámolták az ebből származó idei veszteségeket is (már tavaly megképezték a kellő céltartalékot).

Az idei első negyedéves profit azonban sokkal alacsonyabb lett, mint tavaly ilyenkor: a 2011. első negyedévinek a felét sem éri el. A bankok 40 százaléka veszteséges volt, a nyereséges bankok profitjának csaknem négyötöde pedig két bankban keletkezett - mutat rá a PSZÁF.

A banki hitelportfólió minősége az év első három hónapjában lényegesen tovább romlott, mivel a végtörlesztési lehetőséggel éppen a jó adósok tudtak élni, a késve fizetők aránya így megemelkedett.

A végtörlesztés hatását kiszűrve is romlott azonban a hitelportfólió minősége. A PSZÁF adatai szerint megugrott a 90 napon belül lejárt hitelek száma és aránya, a 90 napon túl lejárt állományon belül pedig egyre több az olyan hitel, amelyet több mint egy éve nem törlesztenek.

A késve fizető ügyfelek esetében a bankok sokszor próbálják átstrukturálni, átütemezni a szerződéseket, de ennek sincs tartós eredménye. A felügyelet adatai szerint a valaha átstrukturált hiteleknek több mint a fele újra késedelmessé válik, miközben nő a már többszöri átstrukturáláson átesett hitelek aránya is.