Nem bírják a gyűrődést a gazdák

Vágólapra másolva!
A mezőgazdasági cégek fizetésképtelensége nagyobb arányban nő, mint az országos átlag, bedőlési arányuk jelenleg 3,88 százalék. Az idei időjárás nem kedvez a szektor teljesítményének, mert az akác elfagyása és a kevés csapadék is nagy károkat okozott a termelőknek.
Vágólapra másolva!

A mezőgazdasági szektor cégeinek bedőlési aránya jelenleg 3,88 százalék, ami ugyan az országos 3,96 százalékos átlag alatt van, de jelentősen nőtt egy év alatt - derül ki a PartnerControl.hu céginformáció szolgáltató elemzéséből. Egy évvel korábban, 2011 májusában még 2,62 százalék volt a szektorban a felszámolások és csődök cégszámhoz viszonyított aránya.

Az 1,26 százalékpontos bedőlési arány-növekedés a mezőgazdaságban meglehetősen magas, mivel az országos átlag 0,76 százalékpontot nőtt. Várhatóan az idei időjárás sem kedvez a mezőgazdasági szektor teljesítményének, mivel például az akác elfagyása, vagy a kevés csapadék nagy károkat okozott a termelőknek.

Nagyarányú a fizetésképtelenségi eljárások aránya is annak ellenére, hogy 2011-ben jó évet zárt a magyar mezőgazdaság, az ágazat teljes kibocsátása közel 30 százalékkal nőtt, és az export is jelentősen emelkedett. Ez azonban inkább a piacon lévő nagy és stabil szereplőknek kedvezett a PartnerControl.hu felmérése szerint.

A bedőlési arány nagy mértékű növekedése azt jelzi, hogy sok cég, akik nem tudtak felzárkózni ehhez a trendhez, kénytelen voltak befejezni tevékenységüket. Jelenleg Magyarországon több mint 12 500 cég foglalkozik mezőgazdasági főtevékenységgel, és havonta átlagosan 70 új cég alakul a szektorban. Az iparág cégeinek száma folyamatosan nő, bár kisebb mértékben, mint az országos átlag. A PartnerControl.hu adatai alapján a mezőgazdaságban 12 hónap alatt 0,6 százalékkal emelkedett a cégszám, míg Magyarországon 1,7 százalékkal.

A hazai mezőgazdasági cégek átlagosan 22 napos fizetési határidőt kapnak számláik kiegyenlítésére, és közel 60 százalékuk ki is fizeti időben számláit. A szektor cégei - amennyiben késésbe esnek -, átlagosan 14 nappal a határidő után fizetnek, ami jobb, mint az országos 23 napos átlag.