Esővízzel hűtik a fagyit Veszprémben

Vágólapra másolva!
Több mint kétmilliárd forintból épült új hűtőház Veszprémben. Az Unilever új egysége környezetbarát technológiákat használ, így például az esővizet is felhasználják a fagyik hűtéséhez.
Vágólapra másolva!

Átadták az Unilever Magyarország veszprémi jégkrémgyárának 2,2 milliárd forint összértékű, 65 új munkahelyet teremtő beruházásából megvalósuló hűtőházát. A fejlesztés eredményeként Európa egyik legkorszerűbb nagy kapacitású hűtőháza épült meg Veszprémben, amely az esővizet is felhasználja hűtővízként.

A projekt az Új Széchenyi-terv Közép-Dunántúli Operatív Program keretén belül, összesen 558 millió forintos támogatással valósult meg. A beruházás révén egy négy blokkból álló hűtőház jött létre a kapcsolódó épületekkel (kompresszorház, raktárak, árukiadó iroda, étterem, melegedő, öltöző, targoncatöltő) és 10 ezer négyzetméter hasznos alapterülettel. Az átalakítás során a csomagolóüzemet, az út- és parkolórendszert és a zöldfelületet is fejlesztették. A fejlesztés eredményeként csökkenni fog a veszprémi gyár szén-dioxid-kibocsátása és vízfelhasználása.

A veszprémi jégkrémgyár korábbi, kisebb kapacitása messze elmaradt az igényektől, ezért a gyár az utóbbi években már külső raktárakat használt a folyamatos szállítás biztosításához - mondta Szatóri László gyárigazgató. A most elkészült beruházás a gyár által 2008-ban indított háromütemű fejlesztési program második fázisát zárja le. Az első ütemben bővült a termelés, a második ütemben megvalósult a hűtőház fejlesztése, 2012-2015 folyamán pedig további kapacitásfejlesztés zajlik majd az üzemben: a 2009-es évi 40 millió literről 2015-ig 80 millió literre viszik fel a termelést - tette hozzá.

A fenntarthatósági terv értelmében az Unilever globális szinten vállalta, hogy miközben megkétszerezi forgalmát, felére csökkenti környezetterhelését 2020-ig. A most megvalósult beruházás e szempontoknak tökéletesen megfelel, ráadásul az átalakítással már most mintegy 10 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást - mondta a gyárigazgató.

A fejlesztés részeként az új hűtőházban a jelenlegi legkorszerűbb hűtéstechnológiát építették be, miközben az épületszerkezet kialakításánál a leghatékonyabb hőszigetelési megoldásokat alkalmazták. A hűtőházi és a kültéri világítást automatikusan vezérelt LED lámpák biztosítják, és a tetőről összegyűjtött csapadékvizet hűtővízként használják fel. A gyárban keletkező hulladékhőt az iroda- és a kiszolgáló területek fűtésére, illetve a használati meleg víz előállítására fordítják. A beruházásnak köszönhetően 65 új munkahely jött létre.