Újra közpénzt kér egy spanyol nagybank

Vágólapra másolva!
Az egyszer már kimentett spanyol bank, a Bankia ismét állami segítséget kér. A bank részvényeit felfüggesztették a tőzsdén, amíg eldöntik, pontosan mekkora összegre lenne szükségük. Az előző mentőcsomagot a bank nem tudta kifizetni, ehelyett az állam tulajdonossá vált a bankban.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztették a Bankia spanyol bank részvényeinek kereskedését péntek reggel, mert az intézménynek újabb állami segítséget kell kérnie.

A Financial Times egy jól értesült, de névtelenséget kérő forrástól úgy értesült, hogy még nincs meg ugyan a végső összeg, amelyet a bank az államtól kérne, de az várhatóan meghaladja majd a 14 milliárd eurót. A pénzre azért van szükség, hogy a bank megfeleljen a tőkeszabályoknak.

A Bankia már korábban is kapott állami támogatást, de ezt nem visszafizette, hanem részvényekké alakította. Ezzel az állam 45 százalékos tulajdonossá vált a bankban, de ez azt is jelentette, hogy az addigi tulajdonosok részesedési aránya csökkent.

Az állami részesedés és az új segélykérés jelentősen befolyásolják a befektetői döntéseket, ezért a tőzsdén felfüggesztették a papírok kereskedését. A bank igazgatótanácsa ülést tart, amelyen véglegesíthetik a segítség összegét, amit az államtól kérnek, erről értesíteni fogják a piacokat - írta a FT.

A spanyol gazdaságot az elemzők a görög válság utáni legnagyobb veszélyforrásnak tartják. Spanyolország elsősorban nem az államadóssága, vagy a költségvetés hiánya miatt szenved, hanem a bankok tőkehiánya, illetve az egyes régiók eladósodottsága miatt. Egy spanyol bankválság pedig a görögöknél is nagyobb krízist idézhetne elő az eurózónában.

A tartományok közül Katalónia került bajba legutóbb. Artur Mas tartományi elnök központi segítséget kért az adósság visszafizetéséhez - írta a Portfólió.