Vágólapra másolva!
Minden negyedik aktív spanyol munkanélküli, és az állástalanok száma várhatóan tovább fog emelkedni. Nem csoda, hogy nem vásárolnak: a legújabb adatok szerint közel 10 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom.
Vágólapra másolva!

A spanyol kiskereskedelmi és építőipari adatok arra utalnak, hogy a második negyedévben folytatódik a belföldi össztermék csökkenése. A statisztikai hivatal kedden közzétett jelentése szerint a kiskereskedelmi forgalom áprilisban éves összevetésben rekordmértékben, 9,8 százalékkal esett a márciusi 3,8 százalék után.

Ez már a huszonkettedik egymást követő hónap, hogy zsugorodik a kiskereskedelmi forgalom. Ugyanakkor a központi bank havi gazdasági bulletinje kiemeli, hogy az építőiparban márciushoz képest 17 százalékkal zuhant a munkaerő-kereslet, az újonnan regisztrált gépkocsik száma pedig 2 százalékkal csökkent.

A munkanélküliség jelenleg 24,4 százalékon áll, és várhatóan emelkedik. Az adatok alapján a központi bank arra számít, hogy a GDP tovább csökken a második negyedévben, de számszerű előrejelzést nem közölt.

Az első negyedévben 0,3 százalékkal zsugorodott a spanyol GDP, és a kormány a második negyedévben hasonló mértékű csökkenésre számít. Ismét felerősödtek az spanyol bankrendszer állapota miatti aggodalmak a piacokon azt követően, hogy a részlegesen már államosított Bankia, Spanyolország negyedik legnagyobb bankja pénteken közölte: 19 milliárd eurós tőkeinjekcióra van szüksége a korábban jelzett 9 milliárd helyett.

Tovább rontotta a hangulatot, hogy a Bankia anyakonszernje, a BFA módosította tavalyi eredménybeszámolóját, és bejelentette: a 2011-es évet 41 millió eurós nyereség helyett 3,3 milliárd euró veszteséggel zárta. A rossz hírek nyomán 6,5 százalékra emelkedett a 10 éves lejáratú spanyol államkötvények hozama, és a hasonló lejáratú német papírhoz képest 505 pontra nőtt a hozamfeláruk.