A hiperek megígérték, hogy csak magyar tej és trappista lesz a polcokon

Vágólapra másolva!
A nagy áruházláncok ígéretet tettek Budai Gyula államtitkárnak, hogy az import UHT tejet és a külföldről érkező trappista sajtot leveszik a polcaikról - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.
Vágólapra másolva!

A hazai tejtermelők szerint Magyarország európai uniós csatlakozása óta nem kezelték a problémájukat a súlyának megfelelően, ezért is kerültek nehéz helyzetbe az uniós túltermelés és a nyerstej átvételi árának csökkenése miatt - hangzott el Budai Gyula államtitkár és a magyarországi tejtermelők és tejfeldolgozók képviselőinek keddi találkozóján.

A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint Budai azt mondta a termelőknek, hogy a nagy áruházláncok ígéretet tettek neki arra, hogy az import UHT tejet és a külföldről érkező trappista sajtot leveszik a polcaikról.

Az Országgyűlés éppen kedden folytatta le - a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek vonatkozásában - a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartásról szóló törvény módosítására vonatkozó indítvány általános vitáját. A parlament elé terjesztett törvényjavaslatban új szabályként jelenik meg a diszkriminatív árazás tilalma. Ennek köszönhetően kiküszöbölhető például, hogy azonos termékek esetén más-más árrést alkalmazzanak a magyar, illetve a külföldi árunál.

Budai Gyula szerint a legfontosabb szempont a belföldi piac védelme. Az államtitkár e hét pénteken a nagy áruházláncok képviselőivel is tárgyal ugyanebben a témában. A tárgyaláson részt vevők megegyeztek abban, hogy a Tej Terméktanács folyamatosan figyelemmel kíséri az áruházláncokkal létrejött megállapodásban foglaltak teljesülését, és naprakész információkkal szolgál a szaktárcának - olvasható a közleményben.