Alig érdekli a lakosságot a neki szánt állampapír

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem veszélyezteti a bankbetéteket a féléves lakossági állampapír, a befektetők ugyanis alig vásárolnak belőle. Magasabb kamatért ráadásul hosszabb távra is hajlandóak elköteleződni a háztartások - írja a szerdai Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Alig keresik az eddigieknél rövidebb futamidejű lakossági állampapírt, a Féléves Kincstárjegyet: az évi 7,5 százalék kamatot fizető papírból a jegyzés első hetében a felajánlott 10 milliárd forintnyi mennyiségből 2,1 milliárd forintnyi kelt el, a következő héten már csak 484 millió, az azt követőn 254 millió, a múlt héten pedig már csak 240 millió - írja a szerdai Világgazdaság.

A lap megjegyzi, hogy eközben a többi lakossági állampapírt hosszú évek óta nem látott ütemben vásárolják a háztartások, az egyéves lejáratú Kamatozó Kincstárjegyek az idén az első négy hónapban 51 milliárd forintnyi friss megtakarítást vonzottak, a három- és ötéves futamidejű Prémium Magyar Államkötvényeknél 15 milliárd, az egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyeknél szintén 15 milliárd forintnyi nettó pénzbeáramlás volt.

Az új papír iránti visszafogott érdeklődésnek piaci szakértők szerint számos oka lehet, az egyik legfontosabb a lakosság kamatok iránti érzékenysége: a háztartások sokkal vonzóbbnak tartják a kamatozó kincstárjegyek által kínált 8 százalékot, mint a féléves kincstárjegy 7,5 százalékos kamatát, még annak ellenére is, hogy az előbbi papír esetében egy évre kell elköteleződniük - írta a lap, hozzátéve, hogy ráadásul az új, féléves papír egyelőre lényegesen kevesebb helyen kapható, mint a Kamatozó Kincstárjegyek.