Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerint az egykulcsos adóra való áttéréssel az alacsony keresetűek rosszul jártak, a közmunkaprogram nem igazán segíti visszajuttatni a versenyszektorba az embereket, és jól tenné a kormány, ha a bölcsődéket, óvodákat is fejlesztené, ha a gyereket vállaló nők munkaerőpiacra való visszatérését komolyan akarja gondolni.
Vágólapra másolva!

Amellett, hogy az Európai Bizottság egy mai döntésével feloldani javasolta a korábban befagyasztott, Magyarországnak címzett 145 milliárd forintnyi uniós támogatást, egy másik dokumentumban több ponton is bírálja a magyar kormány intézkedéseit.

Brüsszel elkészített egy olyan jelentést is (pdf-formátum), amely országspecifikus ajánlásokat fogalmaz meg. Abban megerősítik, hogy idén és jövőre vélhetően a kritikus 3 százalék alatt maradhat a költségvetési hiány, ezért is oldják fel a pénzbefagyasztást. A gazdaság azonban gyengén teljesíthet, idén a kormány minimális növekedési várakozásával szemben 0,3 százalékos recesszió fenyeget - ebbe az irányba mutat az első negyedéves, a reméltnél rosszabb GDP-adat -, és jövőre is kellemetlen meglepetés érheti az EU szerint a magyar kormányt, mert az amúgy sem túl acélos 1,6 százalékos növekedés sem lesz meg, inkább csak egy százalékkal bővülhet a magyar gazdaság. Eközben a munkanélküliségi ráta 10,5 százalék körül alakulhat mindkét évben.

Azt Brüsszel elismeri, hogy több kiadási területen szerkezeti átalakításokba fogott bele a kormány, és a munkaerőpiac rugalmasabbá tételét is megcélozta.

Van mit tenni, van min javítani

Az adórendszerbeli változások azonban nem nyerték el Brüsszel tetszését. Az egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer átalakítása, az adójóváírás eltörlése és a minimálbér drasztikus megemelése az alacsony keresetűek helyzetét rontotta, és nem járult hozzá a foglalkoztatottság növeléséhez. A nők munkaerő-piaci helyzetének javítása érdekében ugyan jó irányba indult el a kormány, de csak kis lépést tett - fogalmaz a dokumentum. Brüsszel azt ajánlja, hogy az intézményhálózatot (bölcsődét, óvodát) kellene fejleszteni, hogy a gyereket vállaló nők elhelyezkedése könnyebbé váljon.

Brüsszel szerint hasznos lenne, ha a nemzeti roma stratégia minden területen érvényesülne. A közmunkaprogramot átalakította a kormány, de a tavalyi ajánlásokkal szöges ellentétben hajtotta ezt végre. A közmunkaprogram nem nagyon segíti azt, hogy a közmunkások el tudjanak helyezkedni a versenyszférában.

Brüsszel veszélyesnek tartja a felsőoktatás átalakítását is, mert az megnöveli az esélyét az iskolarendszer korai elhagyásának és az iskolai szegregációnak. Minden szinten javítani kell az oktatást, képzést, hogy versenyképesebbé váljon a magyar munkaerő.

A bizottság felemlíti, hogy a közlekedési vállalatok átalakításával eddig adós maradt a kormány, noha most újra nekiugrik a feladatnak.

A Költségvetési Tanácsot is meg kell erősíteni Brüsszel szerint, mert ugyan van vétójoga a költségvetést érintő módosítások esetében, de nincsenek ehhez forrásai. A középtávú költségvetési tervezés is még csak gyerekcipőben jár az EU szerint.