Spanyol hírek gyengítik az eurót

Vágólapra másolva!
Közel kétéves mélypontra gyengült az euró a dollárral szemben, mindenekelőtt a Spanyolországból érkező hírek miatt; a közös pénzzel szemben a forint egyelőre tartja magát.
Vágólapra másolva!

Az euró árfolyama (magyar idő szerint) szerda éjjel 1,2457 dollárnál is megfordult, ebben a mélységben utoljára 2010. július 1-jén járt. Május eleje óta az európai deviza 6,8 százalékot gyengült a dollárral szemben, ennél nagyobb esést legutóbb tavaly szeptember hozott. Szerda reggel (magyar idő szerint) fél 8-kor egy euró 1,2463 dollárt ért.

Az európai pénzbe vetett bizalmat a keddi spanyol aukció gyengítette tovább. A tízéves államkötvények átlaghozama november óta nem látott magasságba, 7 százalék közelébe emelkedett, arra a szintre, amely - Görögország, Írország és Portugália példája nyomán - a piaci szereplők szerint egyértelműen egy mentőcsomag szükségességét jelzi.

A Spanyolországgal kapcsolatos aggodalmakat fokozták az ország harmadik legnagyobb hitelintézetével, a Bankiával kapcsolatos hírek is. A hét végén 19 milliárd eurós bankmentő csomagot jelentettek be - a piac 10 milliárd euróra számított -, ráadásul egyelőre meglehetősen bizonytalan, honnan teremti elő a spanyol kormány ezt az összeget. Az azonban a Financial Times információi szerint biztos, hogy az Európai Központi Bank elutasította a madridi terveket, és hogy a Bankia-ügy miatt távozik a spanyol jegybank elnöke, Miguel Angel Fernandez Ordonez is.

A piac most kissé erősebben figyel Spanyolországra, a görög választással kapcsolatos hírek valamelyest háttérbe szorultak - magyarázta a Bloombergnek David Forrester, a Macquarie Bank devizastratégája, aki szerint az euró árfolyama 1,2 dollár felé mozoghat tovább.

A forint kedden erősödni tudott az euróval szemben: a reggeli, 299 forint feletti szintek után az euró árfolyama kora délutánra egyhetes mélypontra, 296,5 közelébe süllyedt. Igaz, innen felfelé indult, a keddi kereskedés végén az eurót 297,7 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, és ezen a szinten születtek az első szerdai kötések is. Az erőteljes eurógyengülést a forint sokszor néhány napos csúszással követi - emlékeztet több devizakereskedő -, így nem kizárt, hogy a hét második felében újra 300 felé (esetleg fölé) indul az euróárfolyam.

A hazai deviza erősödése nehezen köthető konkrét hírekhez vagy eseményekhez. A kamatdöntés - a Monetáris Tanács 7 százalékon tartotta az irányadó rátát - megfelelt a várakozásoknak, az ÁKK keddi aukciója pedig nem volt különösképpen sikeres: a 3 hónapos diszkont kincstárjegyekre szerény volt az érdeklődés, és az egy héttel korábbi 7,15 százalék után 7,17 százalékos átlaghozam alakult ki.