60 millió új állást teremthet a zöldgazdaság

Vágólapra másolva!
A jelenlegi fejlődési modell fenntarthatatlan az ENSZ munkaügyi szervezete szerint, a zöldgazdaságra való áttérés 20 év alatt pedig akár 60 millió állást is teremthet. A szervezet úgy véli, a környezet fenntarthatósága nem elveszi a munkahelyeket, hanem újakat teremt.
Vágólapra másolva!

A Green Job Initiative (Zöld munkahelyek program) irányításával készült új jelentés szerint a zöldebb gazdaságra való áttérés 15 és 60 millió közötti új állást teremthet világszerte a következő két évtizedben - közölte az ENSZ munkaügyi szervezete (ILO). "A jelenlegi fejlődési modellről bebizonyosodott, hogy nemcsak a környezet, hanem a gazdaságok és a társadalom szempontjából is alkalmatlan és fenntarthatatlan" - jelentette ki Juan Somavia, az ILO főigazgatója. Somavia szerint "sürgősen rá kell térnünk a fenntartható fejlődés útjára, amelyet az embereket és a bolygónkat középpontba helyező koherens politikák jellemeznek".

A jelentés - amely közel négy évvel a Green Jobs Initiative által készített első tanulmány után jelent meg - azt vizsgálja, milyen hatással lehet a gazdaság kizöldítése a foglalkoztatásra, a jövedelmekre és általában a fenntartható fejlődésre. A globális munkaerő legalább felét - vagyis 1,5 milliárd embert - érinti a zöldgazdaságra való átállás. A jelentés szerint a megújuló energiaszektor például jelenleg közel ötmillió embert foglalkoztat, miután itt 2006 és 2010 között több mint kétszeresére nőtt a munkahelyek száma. Az Egyesült Államokban hárommillió embert foglalkoztatnak a környezetvédelemmel kapcsolatos áruk és szolgáltatások ágazatában. "A környezet fenntarthatósága nem veszi el a munkahelyeket, mint ahogy időnként állítják. Épp ellenkezőleg, megfelelő irányítással több és jobb állást teremthet" - jelentette ki az ILO vezetője.