Cséfalvay: A piac bizalmát is meg kell szerezni

Vágólapra másolva!
Magyarország a Széll Kálmán-tervvel elvégezte a saját "házi feladatát" az NGM államtitkára szerint, aki úgy véli, a növekedés és stabilitás biztosítása mellett a piaci bizalom irányában is lépéseket kell tenni.
Vágólapra másolva!

A magyar gazdaságpolitikára nézve nagyon bátorítónak nevezte Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára csütörtökön az Európai Bizottságnak a magyar programokról csütörtökön közzétett értékeléseit, beleértve a kohéziós pénzek felfüggesztésének visszavonásával kapcsolatos döntést.

Szerinte a bizottsági értékelések azt jelzik, hogy Magyarország jó pályán van. Hozzátette, a jelentés megerősítette, hogy az ország képes tartani a deficitcélokat, és az adósság is csökkenő pályára került.

A piac felé fordul a kormány

Cséfalvay Zoltán csütörtökön hangoztatta, hogy Magyarország a Széll Kálmán-tervvel elvégezte a saját "házi feladatát". Stabil államháztartás nélkül nem lehet növekedés - szögezte le -, és a növekedés azon is múlik, hogy a stabilitás mellett végbemennek-e a szükséges reformok. Hozzátette: a politikát úgy kell kialakítani, hogy a stabilitás és növekedés mellett harmadik elemként a piaci bizalom irányába is el tudjon mozdulni.

Egy kérdésre válaszolva az államtitkár azt mondta, amit a bizottság bejelentett, azt is jelenti, hogy Magyarország technikailag már idén kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól, bár jogilag ezt a döntést Brüsszelben csak jövőre tudják meghozni, a végleges idei számok ismeretében. Ahhoz ugyanis, hogy az eljárás jogilag is megszüntethető legyen, kell egy lezárt év, végleges statisztikai adatokkal. Cséfalvay Zoltán emlékeztetett arra, hogy Magyarország már tavaly is teljesítette az uniós hiánykritériumot, de az Európai Bizottság úgy vélte, hogy ezt akkor még egyszeri intézkedések biztosították. Idén az egyedi bevételek, intézkedések aránya a bruttó össztermékhez képest már viszonylag kicsi - jelezte.