Vágólapra másolva!
Technika reccesszióba süllyedt Magyarország, miután a gyorsulási irányadó az elmúlt hat hónapban folyamatosan csökkent. A mutatónak jelentősen emelkednie kell ahhoz, hogy Magyarország ekkerülje a gazdasági visszaesését idén.
Vágólapra másolva!

Az előző hónaphoz képest 0,15, a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva 0,64 százalékkal esett vissza májusban a gyorsulási irányadó (GYIA); a mutató havi alapon fél éve csökken, ezzel technikai recesszióba került a magyar gazdaság - írja a Világgazdaság csütörtökön.
A GYIA tíz részmutatója közül hat csökkent, négy nőtt májusban. A lap szerint aggodalomra ad okot, hogy az öt reálgazdasági alindex közül egy kivételével mindegyik a csökkenés irányába hatott. A munkakeresés átlagos időtartama 17 hónap közelébe mérséklődött, ami javította az indexet, ugyanakkor a reálkeresetek csökkentek, a fogyasztási hitelek állománya mérséklődött, az ipari termelés volumene esett, és az ipar belföldi értékesítésének csökkenése is rontotta a gyorsulási irányadót.

Az öt pénzügyi részmutató közül a reálkamat csökkenése, az Ifo-index emelkedése, valamint a hosszú és rövid állampapírok hozama közötti különbség mérséklődése segítette a GYIA alakulását, míg a pénzkínálat és a BUX csökkenése negatívan befolyásolta.

A lap szerint ahhoz, hogy Magyarország elkerülje a gazdasági visszaesést az idén, arra lenne szükség, hogy a GYIA jelentős emelkedést mutasson az év hátralévő részében. A gyorsulási irányadó egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló leading indikátor típusú mutató, amelyet a GDP-t jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. Az index mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi.