Liga: A fiatalokon a csökkentett minimálbér nem segít

Vágólapra másolva!
Nem a fiataloknak szánt minimálbér összegét kellene csökkenteni, hanem a mostani minimálbért kellene alapnak tekinteni, és a nem pályakezdők esetében magasabb minimálbért alkalmazni az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége szerint.
Vágólapra másolva!

Eltérően ítélik meg szakszervezetek a pályakezdői minimálbér bevezetésének ötletét; az MSZOSZ egy átgondolt rendszerben elfogadhatónak tartja, a Liga nem támogatja, az Autonómok pedig saját javaslatot tesznek. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki közleménye szerint a kormány megfontolja, hogy a pályakezdőknek külön minimálbért vezessen be. A tárca egyben emlékeztetett rá, a július 1-jén hatályba lépő új munka törvénykönyve lehetőséget biztosít a kormánynak, hogy differenciált minimálbért állapítson meg.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke az MTI-nek elmondta: nagyon fontosnak tartja, hogy alapos konzultáció előzze meg a pályakezdő-minimálbér intézményének bevezetését. Hozzátette ugyanakkor, hogy - bár valóban "egyre tragikusabbak" a pályakezdők foglalkoztatási adatai - nemcsak erről, hanem a foglalkoztatást segítő és gátló összes tényezőről egyeztetni kellene, mert egy elem kiemelése nem hoz üdvözítő megoldást.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke szerint a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) kellene megvitatni a kérdést. Hozzátette ugyanakkor: a minimálbér nettója jelenleg is olyan alacsony, hogy a pályakezdő fiatalokat nem segítené az előrelépésben, ha számukra még alacsonyabb minimálbért állapítanának meg.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke az MTI megkeresésére azt mondta: Magyarországon rendkívül alacsony a minimálbér; európai uniós összehasonlításban hátulról ötödik az ország a minimálbért alkalmazó tagállamok körében. A Liga elnökéhez hasonlóan úgy vélekedett, ilyen alacsony minimálbérre "nem lehet telepíteni" a pályakezdői minimálbérről szóló elképzeléseket. Az Autonómok ezért azt javasolják, hogy a jelenleg hatályos minimálbér nettója (60 915 forint) legyen a kezdőtétel, vagyis a pályakezdői minimálbér, és ehhez képest kell emelni a nem kezdők minimálbérét.