Krugman: Görögországnak el kell hagynia az eurózónát

Vágólapra másolva!
"Görögországnak el kell hagynia az euróövezetet, és el is fogja hagyni" - mondta a brit közszolgálati csatorna, a BBC adásában Paul Krugman Nobel-díjas amerikai közgazdász. Szerinte ez már néhány hét múlva bekövetkezhet.
Vágólapra másolva!

Krugman a BBC HardTalk című - Nagy-Britanniában péntek hajnalban sugárzott - politikai interjúműsorában kijelentette: Görögország euróövezeti távozásának "nincs alternatívája". Arra a kérdésre, hogy szerinte ez mikor történhet meg, azt mondta, hogy "akár néhány héten belül", ha a következő görög választásokon a megszorító program folytatását elvető, radikális baloldali Sziriza párt végez az első helyen.

Krugman szerint lehetséges a görög eurótagság megszűnése akkor is, ha az euróövezeti jegybank (EKB) "egy bizonyos ponton úgy dönt", hogy nem ad több euróhitelt a görög bankoknak "a folyamatos betétesi bankroham finanszírozására".

Az amerikai közgazdász Argentínát hozta fel példaként arra, hogy mi történhet Görögországban az euróövezeti távozás után. Felidézte, hogy az argentin valutaárfolyam-rendszer 2001 végén összeomlott, és a peso hatalmas mértékben leértékelődött. Argentínának "volt egyetlen rettenetes éve", ezután azonban az argentin gazdaság "nagyon erős" növekedésnek indult.

Krugman szerint valószínűleg Görögország is hasonló pályát járna be, jóllehet ebben egyelőre senki nem lehet biztos. A lényeg azonban az, hogy Görögország mostani pályája semmiféle kilábalási esélyt nem kínál a belátható időtávlatban: jelenleg 50 százalékos a fiatalok körében a munkanélküliség, a GDP 150 százaléka az államadósság-ráta, és ez a helyzet "örökre" konzerválódhat - fejtegette Krugman.

A görög válságról szóló összes cikkünket itt találja.