Egyhetes csúcsra erősödött az euró a dollárral szemben, mivel a G7 országok pénzügyminisztereinek és jegybankárainak kedden kezdődő találkozójától az európai adósságválság megoldásának irányába tett lépéseket vár a piac.

 

Az euró árfolyama - magyar idő szerint - keddre virradó éjszaka újra 1,25 fölé, utoljára május 31-én látott magasságba emelkedett, fél 8-kor egy euró 1,2519 dollárt ért a bankközi devizapiacon.

Az euróra ráfért az erősödés, a közös európai pénz dollárban mért árfolyama pénteken ugyanis kétéves mélypontra, 1,2288-ra süllyedt, miután az amerikai munkaerő-piaci adatok a legpesszimistább elemzői várakozásokat is alulmúlták, azóta fölfelé tart. A hangulat szerény javulása a forintnak is kedvez; az euró árfolyama, amely hétfő délelőtt 305 fölött is járt, kedden reggel - magyar idő szerint - fél 8-kor kevéssel 302 forint alatt mozgott.

Itt a hét első kamatdöntése

Mivel a bajba jutott spanyol bankok megmentése a piac szerint túlságosan hosszú időbe telik, sokan az Európai Központi Banktól (EKB) várnak növekedést támogató lépéseket. Ez lehet újabb kötvényvásárlási program is, de nem kizárt a jelenleg 1 százalékos alapkamat csökkentése sem. Az EKB szerdai döntésétől az elemzők többsége még tartást vár, de többen felhívják a figyelmet arra, hogy Mario Draghi jegybankelnök már többször okozott meglepetést.

Az ausztrál jegybank kedden már lépett: a májusi 50 bázispontos vágás után további 25 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatot, amely immár 3,5 százalék. Glenn Stevens, a jegybank kormányzója a döntés indoklásában kifejtette: a szerény gazdasági növekedés és a bizonytalan nemzetközi környezet miatt döntöttek a monetáris lazítás mellett.

Euró, dollár, jen

A Bloomberg adatai szerint az elmúlt hat hónapban a dollár 4,1 százalékkal, a jen 3,4 százalékkal erősödött, az euró pedig 3,4 százalékkal gyengült.

A dollár a jennel szemben is erősödött, miután Azumi Jun japán pénzügyminiszter pénteken közölte: ha a japán deviza tovább erősödik, a jegybank határozott lépéseket fog tenni. Egy hétfői sajtótájékoztatón a politikus nem kívánta kommentálni azokat a híreket, amelyek szerint már sor is került az intervencióra.

A dollár jenben mért árfolyama, amely - magyar idő szerint - kedden reggel fél 8-kor 78,37 magasságában mozgott, a Bank of America devizaelemzői szerint - néhány fontos technikai szint átlépése után - rövid időn belül 75,55 fölé is kerülhet. (A túlságosan erős jen csökkenti a bevételük jelentős részét dollárban elkönyvelő japán exportőrök nyereségét.)