Alig több mint hétmilliárd forintból több mint négyezer új munkahely létrehozásához járult hozzá az állam mikro-, kis- és középvállalkozásoknál.

Több mint négyezer új munkahely jön létre a hazai kis- és középvállalkozásoknál hétmilliárd forintból - számol be közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A tárca februárban hirdetett pályázatot a mikro-, kis- és középvállalkozások számára munkahelyteremtő beruházások támogatására. Mint írják, a támogatási program iránt az elmúlt évhez hasonlóan igen élénk érdeklődés volt tapasztalható. A Nemzeti Foglalkoztatási Alapból rendelkezésre álló 10 milliárd forintos keretre a pályázatokat befogadó munkaügyi központokhoz 750 pályázat érkezett, 10,3 milliárd forint támogatási igénnyel.

A pályázatok elbírálása után összesen 584 vállalkozás nyert el vissza nem térítendő támogatást 4010 új munkahely kialakításához, 7,3 milliárd forint értékben. Ez egy munkahelyre vetítve 1,8 millió forintos támogatást jelent.

A támogatás az új munkahelyek létesítése mellett egyúttal 6234 munkahely megőrzését is segíti, mert a pályázók vállalták, hogy a meglevő létszámukat is megtartják további két évig. A vissza nem térítendő támogatás elsősorban új gépek, berendezések, műszaki eszközök beszerzését, továbbá új létesítmények építését segíti.

A pályázók között előnyben részesültek a hátrányos helyzetű térségben működő kkv-k, ennek is köszönhető, hogy az elnyert összeg hétnyolcada az ország négy hátrányos helyzetű régiójába kerül.