Dávid Ferenc: Le kellene szállni a multikról

Vágólapra másolva!
Az örökösödési illeték eltörlését, az új munka törvénykönyvét, és a Széchenyi-kártyát jó ötletnek tartja Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára, azonban elégedetlen azzal, hogy több és magasabb az adó, nagyobb az adminisztrációs teher, és hogy plázastopot rendelt el a kormány.
Vágólapra másolva!

El kell kerülni, hogy a multinacionális vállalatok az ellenségek közé kerüljenek - mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a Világgazdaság konferenciáján. Szerinte egy nemzetközi cég belépése a magyar piacra érezhető a GDP-ben is, és abban is, hogy modern technológiát hoznak az országba. Viszont veszélyesnek tartotta a főtitkár, ha a kormány a multik ellen politizál. "Le kellene róluk szállni" - nyomatékosította Dávid Ferenc a mondandóját.

A kormány munkáját értékelve Dávid kiemelte, hogy nagyon pozitív változásnak tartja az örökösödési illeték eltörlését egyenes ági rokonok közt. Ugyancsak örült az új munka törvénykönyvének és a Széchenyi-kártya-programnak is. Nincs beruházás, de ennek ellenére a Széchenyi-kártya-hitelprogram kibővítése nem volt hiábavaló, mert így rendelkezésre fog állni az eszköz a növekedéshez, amikor elmúlt a válság - mondta.

Kritizálta viszont a kormányt amiatt, hogy a közjogi kérdésekkel foglalkozott többet az első két évben, nem pedig a gazdaság átalakításával, például a szakképzéssel. Idén indul az új szakképzés, pedig már 2010-ben kellett volna - mondta.

A kormány egyes ígéreteit és tetteit is számon kérte a főtitkár. "Kevesebb adóról szó nincs, több adó van" - vetette a kormány szemére, hogy nem tartotta be az adócsökkentésről szóló ígéretet. "Nem erről volt szó" - mondta. Beszélt arról is, hogy "a közérzet az, hogy az adminisztratív terhek nem csökkentek".

"Bevételi oldalon nagy az igyekezet, az adóterhelés nőtt, az élő munka terhei, a munkaerőköltség az ígéretekkel szemben nőtt" - mondta. "Az elvárt béremelés, a minimálbér 19 százalékos emelése és a többi intézkedés. Hogyan növekedhetett drasztikusan a bruttó bér, miközben a reálbér az első két évben 2,5 százalékkal csökkent, és a gazdaság visszaesik?" - tette fel a kérdést Dávid.

A főtitkár szerint megéri támogatott munkahelyeket létrehozni, mert ezeknek hatása az lesz, hogy a versenyszféra támogatás nélkül is tud új munkahelyeket teremteni. El kell kerülni, hogy a gyengék még gyengébbek, a szegények még szegényebbek legyenek, mert a társadalom terheit akkor önöknek kell viselniük - fordult a konferencián részt vevő vállalkozókhoz.

Kritizálta a plázastopot is, felvetve azt, hogy miért kell miniszteri engedély ahhoz, hogy Budapesttől 250 kilométerre létrehozzon valaki egy nagyobb gazdaboltot.