Soltvadkert közel 200 millió forintja bánhatja a takarékszövetkezet csődjét

Vágólapra másolva!
A Soltvadkerti önkormányzat kárát nem fogja megtéríteni az Országos Betétbiztosítási Alap, a város kénytelen hitelt felvenni. A hatások egyelőre beláthatatlanok.
Vágólapra másolva!

Soltvadkert önkormányzatának közel 200 millió forintja volt a végelszámolás alatt álló Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetnél - mondta Lehoczki Ferenc, Soltvadkert polgármestere kedden az MTI-nek.

A város mellett Bócsa és Kaskantyú önkormányzatának is ez a takarékszövetkezet volt a számlavezető bankja. A polgármester közölte: a legkritikusabb problémákat sikerül orvosolni, mert az önkormányzat mobilizálható pénzeivel meg tudják oldani, hogy szerdán az összes segélyre, járadékra, szociális juttatásra és egyéb támogatásra jogosult megkapja készpénzben a járandóságát.

Lehoczki Ferenc hangsúlyozta: csütörtökön a közalkalmazottak, köztisztviselők és a tűzoltók szintén készpénzben megkapják a járandóságukat, azonban ezt már átmeneti munkabér-hitelből tudják biztosítani. Ez azért is nehéz, mert hosszú időre visszatekintve ilyen hitelfelvételre még nem került sor Soltvadkert önkormányzatának életében - fűzte hozzá.

A polgármester szerint a pénzintézeti csőd hatásait csak sejteni lehet, mert a több mint egymilliárd forint éves költségvetésből működő városnak folyamatos beruházásai vannak.

A polgármester emlékeztetett rá, hogy az önkormányzatok csak egy pénzintézetnél vezethetnek számlát, így a megtakarításaikat és egyéb pénzeiket is a takarékszövetkezetnél helyezték el. Az önkormányzat nem reménykedhet az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanításában sem, mert az rájuk nem vonatkozik - tette hozzá.

Információi szerint 17 ezer betétest érint a takarékszövetkezet végelszámolása mintegy 40 milliárd forint összegben.

Módosították a hitelintézeti törvényt

Tóth István, az OBA kommunikációs vezetője tegnap az MTI-nek elmondta, hogy a jelenlegi szabályok szerint az OBA csak akkor kezdheti meg a kártalanítást, ha a végelszámoló a vagyon összesítése után megállapítja a pénzintézet fizetésképtelenségét, és ha az igények meghaladják a kasszában lévő pénzt, a végelszámolás felszámolássá alakul.

Kerényi János (Fidesz), a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, országgyűlési képviselő arról számolt be az MTI-nek, hogy hétfőn az Országgyűlés rendkívüli eljárás keretében a kormánypártok egyedüli támogatásával módosította a hitelintézeti törvényt.

A módosított törvényben a pénzintézeti végelszámolás és felszámolás szabályait megváltoztatták, így amennyiben a köztársasági elnök aláírja a törvénymódosítást, akkor a jövő heti törvényerőre emelkedésétől számítva 20 napon belül az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA) ki kell fizetnie a kártérítést ügyfelei számára.