A spanyol bankokra célozna a német fegyver

Vágólapra másolva!
Németország nem hajlandó kifizetni a rosszul gazdálkodó országok számláit, de célzott programokkal részt venne a mentésben az eurózóna érdekében. A spanyol kormány pedig a német megszorításokat nem akarja elviselni. A megoldás az lehet, hogy a német segítséget közvetlenül a vergődő spanyol bankokra irányítják.
Vágólapra másolva!

Német kormánytisztviselők szerint intenzíven dolgoznak egy olyan konstrukción, amely lehetővé tenné a spanyol bankok feltőkésítését anélkül, hogy kívülről gazdasági szükségintézkedéseket kényszerítenének a spanyol kormányra. A megoldás akár napokon belül megszülethet.

Madrid hivatalosan nem óhajt külső segítséget kérni, mert mindenképp el akarja kerülni, hogy olyan feltételeket diktáljanak neki, mint amilyeneket Görögország, Portugália és Írország kénytelen volt elfogadni. Berlin pedig a legmerevebben elutasítja ugyan, hogy a spanyol kormány kérésének megfelelően európai pénzügyi stabilitási alapokból közvetlenül pumpáljanak tőkét a bankokba, de kész valamilyen kompromisszumra.

Egy névtelenséget kérő német kormánytisztviselő szerint jóformán összeállt egy csomag terve, amely úgy tenné lehetővé a bajban lévő spanyol bankok kimentését, hogy egyik fél sem szenvedne el presztízsveszteséget.

Megoldás lehetne, hogy a támogatást nem az egész spanyol gazdaságot és a költségvetést érintő feltételekhez kötnék, hanem csak a bankrendszer reformjához. Azt ugyanis Berlin és a nemzetközi szervezetek is elismerik, hogy nem a spanyol költségvetéssel, hanem a bankrendszerrel van baj.

Berlin annak a lehetőségét is vizsgálja, hogy a segélyösszeget a spanyol bankmentő alapnak (Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria - FROB) utalják át, ezzel is demonstrálva, hogy a probléma a bankrendszerre korlátozódik.

Az ügy már olyan fázisban van, hogy akár napokon belül megszülethet a megállapodás, és a spanyol bankrendszer auditálását végző két független cég jelentése után összeállhat a csomag. Pénzügyi források szerint a jelentésben a már feltárt 80 milliárd eurós lyukon felül további 30-70 milliárdos tőkehiányt fognak kimutatni.