Matolcsy: Meglepően gyorsan gyógyulunk

Vágólapra másolva!
A 2010 után végrehajtott gazdaságpolitikai fordulat a pénzpolitika teljes fordulatát hozza Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint. A Heti Válaszban megjelent jegyzetében azt írja, hogy az ország marad a pénzpiacon.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi válságok természetrajzáról szól az a könyv, amelyről Matolcsy György ír a Heti Válaszban, rendszeres heti jegyzeteinek legújabb részében. A könyvben öt földrész 66 országának 800 éves történetét elemzik, amelynek tanulsága szerint a pénzügyi válságok több hasonlóságot mutatnak, mint különbséget. Az írás szerint ha az eladósodás áll egy fellendülés mögött, akkor végül baj lesz.

A nemzetgazdasági miniszter szerint eredendő bűn, az elveszített évtized végső oka, hogy 2002 után 50 százalék közeléből nyolcvan fölé vitték a felelőtlen kormányok a GDP-arányos magyar államadósságot, és a devizaadósság felé nyomták a családokat és a vállalkozásokat.

Matolcsy szerint 2010 után "gazdaságpolitikai fordulatot hajtunk végre, ami a pénzpolitika teljes fordulatát hozza". Csökkentjük a költségvetés hiányát, ezzel automatikusan csökkenő pályára állítjuk az államadósságot - írja a nemzetgazdasági miniszter.

Felértékeljük a reálszektort, és valós helyére tesszük a pénzszektort, utóbbit bevonjuk a hiány- és adósságcsökkentés közteherviselési megoldásaiba - írja, hozzátéve, hogy az önkormányzatok és a kormányok eladósodása elé korlátot állítanak. Ezzel csökkentik Matolcsy szerint a teljes országadósságot.

A keleti nyitás keretében kezdeményezzük kínai, orosz, koreai, közel-keleti és más országok beruházásait, illetve új pénzügyi befektetési megállapodásokra törekszünk új partnereinkkel - írja Matolcsy, aki szerint maradunk a pénzpiacon, majd írását azzal zárja: meglepően gyorsan gyógyulunk.