Pár hetük maradt a spanyoloknak egy vezető spanyol közgazdász szerint

Vágólapra másolva!
A spanyol bankokat közös európai erővel kell kimenteni, ami nem fog a kormány szigorú gazdaságpolitikájának lazulásához vezetni - állítja a London School of Economics spanyol professzora, Luis Garicano.
Vágólapra másolva!

Spanyolország a jelenlegi helyzetben már nem tudja saját maga megmenteni a bankjait, ezért európai segítségre szorul - ez a véleménye egy vezető spanyol elemzőnek, Luis Garicanónak, aki a London School of Economicsen tanít.

További segítség nélkül néhány héten belül bedőlhet Spanyolország - mondta Garicano a német Spiegel hetilap online változatának adott interjújában.

A spanyol pénzügyminiszter, Cristóbal Montoro, kedden azt mondta, hogy országa már alig képes kölcsönöket felvenni a pénzpiacon. A csütörtökön kibocsátott, tízéves spanyol államkötvények kamata több mint hat százalékra emelkedett. A spanyol gazdaság legnagyobb problémája, hogy a bankokat fel kellene tőkésíteni. Emilio Botin, a legnagyobb spanyol bank, a Banco Santander vezetője szerint körülbelül 40 milliárd euróról (12 billió forintról) van szó; német adatok szerint viszont ez az összeg jóval magasabb lehet, és 50 és 90 billiárd euró (15 és 27 billió forint) között mozog.

Mivel ezt az összeget a spanyol állam nem tudja előteremteni, Garicano szerint az euró-mentőcsomagból (EFSF) kellene közvetlenül a spanyol bankokat megsegíteni. Erre eddig nem volt példa. Az EFSF eddig Írországot, Görögországot és Portugáliát támogatta. Ezekben az esetekben azonban nem a bankoknak nyújt hitelt, hanem az államok kormányainak - szigorú feltételek mellett, ami például az államháztartás konszolidációját követeli meg. Spanyolország lehetne az első ettől eltérő példa.

Luis Garicano szerint nem áll fent az a veszély, hogy ez arra ösztönözné a spanyol kormányt, hogy félbehagyja a szükséges reformokat. Ráadásul a közgazdász szerint a spanyoloknál - ellentétben a görögökkel vagy a portugálokkal - nem az állam eladósodottságával van gond. A spanyol adósság a GDP 80 százalékát teszi ki, ami alacsonyabb érték, mint például Németországban.

A spanyol elemző az úgynevezett bankuniót is jó ötletnek tartja. Az elmúlt napokban Angela Merkel német kancellár beszélt arról, hogy az európai bankokat egy közös bankfelügyelet alá kellene bevonni.

Ennek fejében a betéteket is európai szinten biztosítanák. Ha például egy spanyol bank bedőlne, akkor a betétekért a többi tagállam is kezeskedne. Garicano szerint egy európai bankfelügyelet hatékonyabban tudna dolgozni, mert a nemzeti felügyeletekkel ellentétben nem lenne nyomásnak kitéve a nemzeti kormányok részéről. A spanyol bankok részben azért is állnak a bedőlés szélén, mert a kormány nyomására olyanoknak is adtak hitelt, akiknek nem szabadott volna - véli az elemző.