A görög voksolás gáncsolhatja el a forintot

Vágólapra másolva!
Öt erősödő nap után pénteken gyengült az euró a dollárral szemben, a forint viszont tartani tudta a 300 alatti árfolyamot.
Vágólapra másolva!

A dollár erősödött pénteken az euróval szemben, ezért a menetrendszerűen érkező negatív hírek okolhatók: csalódást keltettek a német export- és az olasz iparitermelés-adatok, a Fitch leminősítette Spanyolországot, ráadásul az is egyre biztosabb, hogy az ibériai ország bankrendszerét európai mentőcsomaggal kell rendbe tenni.

Az euró árfolyama péntek délután fél 5-kor 1,245 környékén mozgott. Balogh Balázs, az XTB Magyarország elemzője úgy véli: a megtorpanás átmeneti, az euró a jövő héten tovább erősödhet a dollárral szemben. A nagy fordulópont június 17., a görög parlamenti választások napja: ha az eurózóna-párti politikai erők kerülnek hatalomra, akkor további erősödés is jöhet.

A hosszabb távú előrejelzések nem az eurónak kedveznek. A Morgan Stanley elemzői szerint az év végére az euró árfolyama 1,19 dollárig, az UBS szakemberei szerint pedig 1,15-ig csökkenhet, miközben a Barclays és a Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ devizastratégái egyaránt 1,18-at várnak 2012 utolsó negyedévére. Ha az euró akkor is a jelenlegi 296 forintos szinten lesz, a dollár árfolyama 248-257 forint körül lehet.

Gyenge pénteki adatok

Az eurót a pénteken közzétett makroadatok is inkább gyengítették, semmint erősítették. A német export volumene áprilisban 1,7 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest (a piaci várakozás 0,7 százalékos visszaesés volt), ami a szerdán közzétett ipari adatokkal együtt arra utal, hogy a második negyedévben Európa lokomotívja is alacsonyabb fokozatba kapcsolt.

Olaszországból ipari adatsor érkezett, amelyből kiderült: áprilisban a termelés 9,2 százalékkal esett vissza éves összevetésben. (Összehasonlításképpen: a hazai mínusz csak 3,1 százalékos volt.)

A görög választásokig a forint is kitarthat

Az euró árfolyama, amely péntek délután fél 6-kor 296,3 forint magasságában járt, Balogh Balázs szerint a jövő héten még kitarthat 300 alatt. A görög választások a hazai deviza szempontjából is döntő jelentőségűek: a piaci megítélés szerint kedvezőtlen eredmény könnyen 300 fölé lökheti az euróárfolyamot, bár a szakember úgy véli: 310 forintnál még akkor sem lesz drágább az euró. A kormány kezében ráadásul ott van az IMF-kártya, amely vészhelyzetben gyorsan kijátszható.

A forint árfolyamát szinte kizárólag a nemzetközi befektetői hangulat határozza meg, a makromutatók - szerencsére - nemigen befolyásolják: a csütörtöki iparitermelés-adatok és a pénteken megerősített GDP-számok hatása a devizapiacon alig volt érezhető.