Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság az átmenet állapotát éli, de jövőre már erős növekedést fog mutatni - jelentette ki Matolcsy György a CNN-nek nyilatkozva. A nemzetgazdasági miniszter szerint a világgazdasági közösség új központja Közép-Európa lesz.
Vágólapra másolva!

"A válságnak vége" - mondta Matolcsy György a CNN-nek adott interjújában. A nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy Magyarország az államháztartási hiány leszorítása érdekében számos nem konvencionális gazdaságpolitikai intézkedést hozott meg. Emlékeztetett, hogy elkészült a magyar konvergenciaprogram, amelyet jóváhagyott az Európai Bizottság, és hangsúlyozta, hogy Magyarország pénzügyi helyzete rendezett.

A riporter felvetésére, hogy a magyar gazdaság több mint egy százaléknyit zsugorodott az első negyedévben, ami a legrosszabb mutató az unióban, Matolcsy emlékeztetett arra, hogy viszont a tavalyi év utolsó negyede az egyik legjobb volt az EU-ban. "Ez egy átmeneti időszak a magyar gazdaság számára. A jövő évben, hadd mondjam így: erős gazdasági növekedési mutatóval fogunk rendelkezni. Ez az év egy kicsit rizikós, ebben igaza van" - mondta Matolcsy György.

A CNN riportere, Richard Quest úgy vélekedett, hogy a magyar kormány "túlságosan innovatív és túlságosan kreatív", és hogy sok közgazdász szerint a magyar gazdaság rossz úton halad. Matolcsy válaszában ismételten hangsúlyozta, hogy a kormánynak "nem konvencionális, sőt nem ortodox eszközök felhasználásával" sikerült megvalósítania egy sikeres konszolidációs programot. "De az egész európai gazdaság növekedésre, munkahelyteremtésre és kreativitásra fog törekedni. Nagy szükség van a kreativitásra az Európai Unióban" - tette hozzá.

A kérdésre, hogy szerinte súlyosan tévednek-e azok, akik szerint Magyarország gazdasági katasztrófa felé halad, Matolcsy György kijelentette: "Teljes mértékben. Ez képtelenség. A magyar tündérmese, avagy a magyar példa egy éven belül sikeres lesz".

Quest felhozta, hogy a növekedés üteme lassú, a munkanélküliségi ráta magas, és hogy a deficitet csak "füst és tükrök" segítségével lehetett csökkenteni, és hogy az egykulcsos adó csökkentette az adóbevételeket. A nemzetgazdasági miniszter erre úgy érvelt, hogy az éremnek két oldala van, és kijelentette, hogy a magyar államadósság szintje csökken, az államháztartási hiány fenntartható, és jóval a GDP 3 százaléka alatt van. A gazdaságban, amely átmeneti szakaszban van a növekedés felé, új munkahelyek jönnek létre.

A CNN riportere szerint Magyarországnak meg kell hátrálnia a központi bank kérdésében, és ezt minél hamarabb teszi meg, "annál előbb száll le mindenki önökről". Matolcsy kijelentette, hogy a magyar központi bank száz százalékig független". Quest közbevetésére, hogy "mások ebben nem értenek önnel egyet", a nemzetgazdasági miniszter azt hangsúlyozta, hogy az MNB "lényegében független a kormánytól, és minden olyan törvény, amely szükséges ahhoz, hogy ezt mindenki számára abszolút bizonyossá tegye, a parlament elé kerül, és június végéig el fogják fogadni".

Matolcsy György arra a kérdésre, hogy miben látja a magyar gazdaság jövőbeni erejét az Európai Unión belül, kijelentette: az erőt Közép-Európa egészében látja. "Mi következünk. Mi leszünk az új központ a világgazdasági közösség számára. Az euróövezet déli övezetét a közép-európai régióval váltjuk fel".