Tétován tagadják a spanyol segítségkérést

Vágólapra másolva!
Uniós források szerint Spanyolország szombaton pénzt kér az euróövezeti válságkezelő alapból a bajba jutott bankjai számára. A spanyol kormány előbb nem kommentálta a hírt, majd a kormányszóvivő közölte, nincs tudomása arról, hogy küszöbön állna egy ilyen bejelentés. Csütörtökön egy vezető spanyol elemző már megpendítette, hogy országa a jelenlegi helyzetben képtelen maga megmenteni a bankjait.
Vágólapra másolva!

A spanyol kormány szombaton pénzügyi támogatást kér az euróövezeti válságkezelő alaptól a bajba jutott bankjai számára - mondták pénteken délelőtt a Reuters hírügynökségnek uniós és német források. A Reuters szerint két magas rangú EU-tisztségviselő azt mondta, hogy az euróövezet pénzügyminiszterei szombaton videokonferencia keretében tárgyalják majd a spanyol kérést, pontos összegről azonban egyelőre nem beszéltek. Az Eurogroup ezután közös nyilatkozatot ad majd ki, várhatóan szombat délután.

"A spanyol kormány felismerte, mennyire komoly a probléma" - mondta egy neve elhallgatását kérő magas rangú német hivatalnok a Reutersnak. Ő úgy véli, hogy még a görög választások előtt meg kellene egyezni, ugyanis lehet, hogy ennek hiánya végül Athén euróövezetből való kiválásához vezet.

A kormányszóvivő nem tud róla

A hírügynökség értesülését először nem kommentálta a spanyol kormány, de később a kormányszóvivő cáfolta a hírt. Kijelentette, nincs tudomása arról, hogy küszöbön állna egy ilyen bejelentés, és utalt a spanyol miniszterelnökre, aki csütörtökön azt mondta, a kormány megvárja a bankrendszer átvilágításának eredményét, mielőtt az Európai Unióhoz fordul a bankok feltőkésítése miatt.

Ha a Reuters értesülése mégis beigazolódik, az azt jelentené, hogy az eurózóna válsága óta a negyedik, egyben legnagyobb uniós ország szorulna pénzügyi segítségre. A Marketwatch szerint az Európai Bizottság szóvivője is azt mondta, nem tud a kérésről. Az El País szerint a spanyol kormány pénteken délelőtt is ülésezik, a gazdasági minisztérium pedig nem kommentálta a hírt. A lap megjegyzi, hogy nem is cáfolták a Reuters jelentését. Az El País emlékeztet rá, Mariano Rajoy miniszterelnök mindössze tíz nappal ezelőtt jelentette ki, hogy nem fognak mentőcsomagot kérni.

A spanyol pénzügyminiszter, Cristóbal Montoro kedden azt mondta, hogy országa már alig kap kölcsönt a pénzpiacon. Csütörtökön pedig egy vezető spanyol elemző, Luis Garicano arról beszélt, hogy Spanyolország a jelenlegi helyzetben már nem tudja saját maga megmenteni a bankjait, ezért európai segítségre szorul. Londoni elemzők pénteken hasonlóan vélekedtek, mondván, Spanyolországnak külső segítséget kellene kérnie.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport szakértői közölték: 60-80 milliárd eurós tőkepótlási támogató programot tartanak szükségesnek. A ház szerint a jelenlegi hozamszintek mellett a spanyol adósságpálya gyorsan fenntarthatatlanná válhat, különösen akkor, ha az országnak egyedül kellene gondoskodnia bankrendszere feltőkésítéséről. Spanyolország csütörtökön tartott legutóbb állampapír-aukciót, akkor a tízéves spanyol kötvények kamata több mint hat százalékra emelkedett.

A bankokkal van a legnagyobb gond

A spanyol gazdaság legnagyobb problémája, hogy fel kell tőkésíteni a bankokat. Csütörtökön agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal minősítette le Spanyolországot a Fitch Ratings, egyebek mellett arra a becslésre hivatkozva, hogy a spanyol bankrendszer átalakítása és feltőkésítése akár 100 milliárd eurót, a spanyol hazai össztermék (GDP) 9 százalékával egyenlő összeget is felemészthet. A cég közölte, hogy új előrejelzése szerint a bruttó spanyol államadósság-ráta a hazai össztermék 95 százalékán tetőzik 2015-ben - akkor, ha a bankrendszer feltőkésítése az alapesetben feltételezett 60 milliárd eurójába kerül majd a spanyol államnak. A Fitch korábbi alapeseti becslése még 30 milliárd eurós spanyol banki tőkepótlási költséggel számolt.

Április végén a Standard & Poor's rontotta az ország hosszú futamidejű államadósságának osztályzatát az addigi "A" szintről két fokozattal - a köztes "A mínusz" kihagyásával - "BBB plusz"-ra. Az S&P szintén azzal indokolta a lépését, hogy most már kétévi recessziót vár Spanyolországban, és növekvő kockázatát látja annak is, hogy a spanyol bankrendszer további kormányzati segítségre szorul.

A Reuters szerint akár már ezen a hétvégén megjelenhet a spanyol kormány által kinevezett független auditorok jelentése a spanyol bankszektor állapotáról és tőkeigényéről, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig hétfőn teszi közzé erről szóló jelentését. Az IMF a Fitch prognózisánál várhatóan alacsonyabb, 40 milliárd eurós összköltséget fog közzétenni a bankszektor tőkeigényéről, de ennek a lap szerint részben az lehet az oka, hogy az IMF korábban végezte az adatgyűjtését, és azóta tovább romlottak a piaci körülmények.

Az IMF delegációja egyébként június 4. óta Madridban tartózkodik, a szokásos éves felülvizsgálat keretében. Az IMF hivatalos tájékoztatása szerint a spanyol kormány tagjaival folytatott megbeszéléseken a közelmúlt valamennyi gazdasági fejleményét áttekintik, és valamikor június közepére várható, hogy a záró megállapításokat publikálják.