Őrült fontos hívást kaphatnak az uniós vezetők

Vágólapra másolva!
Egy portugál uniós jegybankár elsőként beszélt arról, hogy Spanyolország valóban pénzügyi segítséget kérhet szombaton. A kérelmet az uniós pénzügyminiszterek egy videokonferencia keretében vitatják meg. A spanyol bankok megmentésére 100 milliárd eurót is áldozhatnak. Madrid nem olyan hitelcsomagot kér, mint Görögország, hanem csak a bankjait akarja feltőkésíteni.
Vágólapra másolva!

A BBC uniós forrásokra hivatkozva megerősítette a Reuters pénteki értesülését, hogy szombaton videokonferenciát tartanak az EU pénzügyminiszterei, hogy megvitassák a spanyol segítségkérést. A Guardian pedig azt írta, hogy az uniós segítség egy héten belül összeállhat Spanyolország számára.

A spanyol kormány és a hivatalos uniós állásfoglalás eddig tagadta a segítségkérést, de Vitor Constancio, az Európai Központi Bank portugál elnökhelyettese egy rádióban azt mondta, a spanyol kérelem hamarosan befuthat. "Spanyolország valószínűleg kifejezetten a bankok feltőkésítéséhez kér segítséget" - mondta, hozzátéve, hogy reméli, minél hamarabb beérkezik a kérés.

A Wall Street Journal úgy értesült, hogy 100 milliárd eurót kaphatnak a spanyol bankok, legalábbis erről tárgyalnak szombat délután az uniós pénzügyminiszterek.

Spanyolországot a héten három fokozattal minősítette le a Fitch, így az ország már csak egy lépésre áll attól, hogy befektetésre nem ajánlott (bóvli) kategóriába kerüljön. Az ország bankjait az ingatlanpiaci veszteségek miatt kell feltőkésíteni, különben bármikor kitörhet a bankpánik, ami újabb mélységbe rántaná az eurózónát.

Pénteken a Reuters úgy értesült, hogy Madrid pénzügyi segítséget kér a bankjai feltőkésítéséhez. Eredetileg a spanyol kormány egy 19 milliárd eurós tőkeinjekciót akart végrehajtani a Bankián, a második legnagyobb spanyol bankon, hogy a pénzintézet biztonságosan fedezhesse a bedőlő jelzáloghiteleit. A spanyol kormány tervét azonban az Európai Központi Bank nem engedélyezte, mert lényegében neki kellett volna fizetnie a pénzt.

A Nemzetközi Valutaalap, amelynek küldöttsége június eleje óta az éves rendes felülvizsgálatát végzi Spanyolországban, azt közölte, hogy a spanyol bankrendszernek 40 milliárd euró tőkére van szüksége. (Ez a pénz kevesebb, mint a fele annak, amit Görögország adósságból elengedtek a hitelezők. A görögök 105 milliárd eurótól szabadultak meg, és több mint százmilliárd eurós új hitelcsomagot kaptak.)

Ezt a pénzt a spanyol kormány nem tudja előteremteni, ezért nem marad más választása, mint az eurózónatagok segítségét kérni. Spanyolország az Európai Stabilitási Mechanizmus forrásaiból szerezhet pénzt, ehhez viszont hivatalos segítséget kell kérnie.