Újratárgyalnák mentőcsomagjukat az írek

Vágólapra másolva!
Európai források közlése szerint Írország újra akarja tárgyalni a 2010 novemberében kapott nemzetközi pénzügyi mentőcsomagjának feltételeit, hogy azonos bánásmódban részesüljön, mint Spanyolország, amelynek megsegítéséről szombaton döntöttek az euróövezeti pénzügyminiszterek - írja az AFP.
Vágólapra másolva!

Az euróövezeti pénzügyminiszterek következő, június 21-ei luxembourgi tanácskozásán Írország felveti, hogy tárgyalják újra a 2010 novemberében kapott nemzetközi pénzügyi mentőcsomagjának feltételeit - közölte két egymástól független európai forrás, írja az AFP hírügynökség. Az írek ugyanis ugyanolyan bánásmódban szeretnének részesülni, mint Spanyolország, amelynek megsegítéséről szombaton döntöttek az eurózóna pénzügyminiszterei.

Írország egy 85 milliárd eurós segélycsomagot kapott az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), de ennek érdekében szigorú megszorító intézkedéseket kellett végrehajtania. Spanyolország a segítséget az euróövezeti pénzügyi stabilitási mechanizmusból (EFSF) kapja, hogy konszolidálni tudja a bankszektorát. Madrid akár százmilliárd eurós támogatásra számíthat, de még nem döntötte el, hogy mennyit kér. Az IMF - a korábbi mentőcsomagoktól eltérően - ezúttal valószínűleg nem járul hozzá pénzügyileg a nemzetközi támogatáshoz.

Luis de Guindos Jurado spanyol gazdasági miniszter a szombati tanácskozás után azt mondta, hogy a támogatást a partnerek várhatóan a bankágazatra vonatkozó feltételekhez kötik, de más gazdasági feltételt nem szabnak hozzá. A miniszterek ugyanakkor megjegyezték, hogy Spanyolország már látványos pénzügyi és munkaerő-piaci reformokat valósított meg, és intézkedett a bankok tőkeállományának növeléséről is. Ezenkívül a támogatás nem jelentheti a túlzott államháztartási hiány leszorítására kidolgozott menetrend megváltoztatását.