Eltörölték az idén bevezetett sarcot

2012.06.11. 17:47

Eltörölte a parlament hétfőn az idén bevezetett katasztrófavédelmi hozzájárulást, mert a kormánypárti előterjesztők szerint annak meghatározása sok esetben teljesen lehetetlen volt, így mindössze jelentős többletköltséget jelentett a fizetésre kötelezett cégeknek. Tavaly épp a kormánypárti képviselők szavazták meg ezt a hozzájárulást.

A képviselők 253 igen szavazattal, egy nem ellenében és 89 tartózkodás mellett hétfőn hatályon kívül helyezte a katasztrófavédelmi törvény összes olyan rendelkezését, amely összefüggésben áll a katasztrófavédelmi hozzájárulással. Ezzel az Országgyűlés eltörölte az idén bevezetett katasztrófavédelmi hozzájárulást.

Mint arról beszámoltunk, egymilliárd forintot remélt a katasztrófavédelmi igazgatóság az év elején bevezetett új adóból, a katasztrófavédelmi hozzájárulásból, de az azzal járó, a cégeket és a hatóságokat sújtó adminisztrációs költség ezt a bevételt messze meghaladta. A Rogán Antal fideszes frakcióvető és több más kormánypárti politikus által jegyzett módosítás azzal indokolja a katasztrófavédelmi hozzájárulás megszüntetését, hogy annak meghatározása sok esetben teljesen lehetetlen volt, így mindössze jelentős többletköltséget jelentett a fizetésre kötelezetteknek.

A fideszes és KDNP-s képviselők indítványukban emlékeztetnek: a katasztrófavédelemről szóló, illetve az ahhoz kapcsolódó törvények tavalyi módosítása után 2012-től kellett katasztrófavédelmi hozzájárulást fizetniük a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemeknek. A hozzájárulást a veszélyes tevékenységből eredő árbevétel után kellett megfizetni, azonban ha ez nem volt kimutatható, akkor az adó alapja a hozzájárulást fizető társaság teljes nettó árbevétele volt.

A törvénymódosítás kezdeményezői utóbbi rendelkezést minősítették jogbiztonságot sértőnek, mondván: sok esetben teljesen lehetetlen megállapítani a katasztrófavédelmi hozzájárulás mértékét, ezért az ellentétbe került a jogalkotó eredeti szándékával, vagyis, hogy a fizetési kötelezettség arányban álljon a veszélyes tevékenységgel. Emellett megjegyezték azt is, hogy a kisebb vállalkozásoknak a hozzájárulással járó adminisztráció is aránytalanul nagy terhet jelentett.

A katasztrófavédelmi hozzájárulás mértéke a most hatályon kívül helyezett jogszabály alapján az adóalap 0,1 százaléka volt, az összeg legfeljebb negyedét azonban a veszélyes tevékenység jelentette kockázat csökkentésére lehetett fordítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK