Rajongtak a lengyel adósságpapírokért a befektetők

Vágólapra másolva!
Az idén már a második eurókötvény-kibocsátásra került sor Lengyelországban nagy érdeklődés mellett hétfőn. Ez elemzők szerint azt jelzi, hogy a kelet-közép-európai országok még a nehéz piaci körülmények közepette is könnyebben jutnak pénzhez, mint az unió perifériáján lévő, adósságban úszó országok.
Vágólapra másolva!

A másfél milliárd euró értékben kibocsátott tízéves államkötvényeket majdnem háromszorosan túljegyezték, a hozam banki források szerint minden bizonnyal 4 százalék alatt lesz. Ezzel szemben például az ugyanilyen lejáratú spanyol államkötvények hozama 6,41 százalék, az olaszé 5,91 százalék, a portugálé 10,66 százalék volt hétfőn a másodlagos piacon.

Lengyelország előzőleg 750 millió euró értékben bocsátott ki egy ötéves, és január végén egy 1 milliárd dolláros, 2022-ben lejáró államkötvényt, kedvező hozammal, többszörös túljegyzés mellett.

A pénzügyminisztérium hétfői közlése szerint az idei finanszírozás biztosított az ország számára, ha lesz még külföldi kibocsátás, akkor az már a jövő évi hitelszükséglet kielégítését fogja szolgálni.