320-as eurót vár a magyar cégek többsége

Vágólapra másolva!
Bár egy friss felmérés szerint optimistábbak lettek a kis- és középvállalkozások, a bizonytalan környezetre utal, hogy nagyon eltérően látják a forintárfolyam alakulását. A kkv-k közel fele 300-320 közötti árfolyamra számít, de a vállalkozások ötöde szerint a következő fél évben 320 forint fölé szalad az euró.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt fél évben 27-ről 33 százalékra nőtt azoknak a kkv-knak az aránya, amelyek a következő hat hónapban esélyt látnak tevékenységük bővítésére - derül ki az OTP kkv-felméréséből.

A cégek negyede kifejezetten technológiai jellegű fejlesztést tervez, amelyben kulcskérdés a bankhitel. Az ilyen beruházást tervezők több mint fele gondolja úgy, hogy szüksége lesz hitelre. A megkérdezett kkv-k szerint a beruházásokat ma közepes mértékben (1-5-ig terjedő skálán 3 az átlagos érték) hátráltatják a finanszírozási nehézségek, nagyobb gátat jelent a bizonytalan jövő.

A felmérés szerint a bizonytalan makrogazdasági kilátásokra utal, hogy a cégvezetők nagyon eltérően látják a forint árfolyamának mozgását. A cégek 44 százaléka, 300-319 forintos átlagos euróárfolyamot valószínűsít a következő félévre, 22 százalékuk számít 320-339 forintos euróra, további 7 százalékuk pedig ennél is magasabb árfolyamot vár. Ezzel szemben a megkérdezett cégek negyede számít arra, hogy a következő fél évben 280-299 forint között lesz az euró, mindössze 3 százalék az ennél erősebb forintra számító vállalkozások aránya. A forint árfolyamának változása a vizsgált vállalatok négyötödét érinti.

A kutatás eredményeiről szólva Csonka Tibor, a bank ügyvezető igazgatója cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a bankoknál általában nehézséget okoz a kis-és középvállalkozások finanszírozása. Sokan már ajánlatot sem kérnek a bankjuktól, mert azt olvassák a hírekben, vagy egyes pénzintézeteknél néha személyesen is azt tapasztalhatják, hogy a válság miatt bonyolultabb hitelhez jutni.