Ciprusi bankokat minősített le a Moody's

Vágólapra másolva!
Ciprusi bankokat minősített le kedden a Moody's Investors Service. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának kedd esti londoni bejelentése szerint a lépés annak a megnövekedett kockázatát tükrözi, hogy Görögország távozhat az euróövezetből.
Vágólapra másolva!

A leminősítések a Bank of Cyprus és a Hellenic Bank Ltd. betéti, illetve adóskockázati besorolásait érintik - közölte a Moody's hitelminősítő. Az előbbi bank e két osztályzatát a cég az eddigi "B1"-ről "B2"-re, az utóbbi pénzintézet betéti besorolását "Ba3"-ról "B1"-re rontotta.

A Moody's a két ciprusi bankot további osztályzatrontás rövid időn belüli lehetőségére utaló leminősítési felülvizsgálat alá vette. A hitelminősítő ugyancsak leminősítési felülvizsgálati listára helyezte a Cyprus Popular Bank "B3" betéti és adósosztályzatát.

A cég a ciprusi bankokkal szembeni lépéseinek indoklásában közölte, hogy jóllehet nem a központi előrejelzés forgatókönyve Görögország euróövezeti tagságának megszűnése, e fejlemény bekövetkeztének kockázatát azonban jelentősnek tartja. A Moody's szerint Görögország euróövezeti távozásának valószínűsége még tovább növekedhet a vasárnapi görög parlamenti választások után.