Még jobban dübörög a svájci gazdaság

Vágólapra másolva!
Közel megduplázta a svájci kormány az idei gazdasági növekedési ütemre vonatkozó várakozását, 1,4 százalékkal bővülhet az ottani gazdaság, pedig a frank már egy éve olyan erős, hogy az exportcégek nagyon szenvednek miatta.
Vágólapra másolva!

A svájci kormány felfelé módosította az idén várható gazdasági növekedésről szóló előrejelzését, mert a belföldi kereslet masszív emelkedése ellensúlyozni tudja az erős franknak az exportra gyakorolt negatív hatását.

A gazdasági államtitkárság (SECO) adatai szerint az idén 1,4 százalékos növekedésre lehet számítani a márciusban várt 0,8 százalék helyett. Nem változtak viszont az inflációs előrejelzések: az árak 0,4 százalékkal csökkennek. Mindamellett a jelentés kiemeli: a felfelé módosított adatok azon a feltételezésen alapulnak, hogy az euróövezeti kormányok sikerrel útját állják a válság mélyülésének és globálissá válásának.

Csak hogy viszonyítani tudjunk: a magyar gazdaság az idei első negyedévben 1,4 százalékkal esett vissza, és az elemzők, az Európai Bizottság és már a jegybank is arra számít, hogy idén az év egészében is recesszió lesz. Jövőre pedig a kormány által várt 1,6 százaléknál kisebb lehet a gazdasági növekedés, legutóbb ezt a Költségvetési Tanács jelezte.

A svájci gazdaság erejét jól mutatja, hogy az erős frank exportgyengítő hatását képes elviselni. Lassan egy éve, hogy a svájci jegybanknak be kellett avatkoznia a frankerősödésbe, bejelentették, hogy a frank nem erősödhet tovább az euróval szemben az 1,2-es árfolyamnál. A lépésre azért volt szükség, mert ottani cégek, amelyek külföldre termelnek, mind erősebb nyomást gyakoroltak a kormányra és a jegybanki vezetésre, hogy tegyenek valamit a munkahelyek megszűnésével és a termelés visszaesésével fenyegető frankerősödés ellen. Az árfolyam az árfolyamküszöb bevezetése óta sem tudott nagyon eltávolodni ettől a szinttől, de a gazdaság belső motorja ezt a növekedéslassító hatást ellensúlyozza.

A hazai össztermék (GDP) 0,7 százalékkal nőtt idén az első negyedévben az előző három hónaphoz viszonyítva, amikor 0,5 százalékos volt a növekedés.