Lebuktak a csirkét hamisító cégek

Vágólapra másolva!
Lebuktatott a hatóság egy Dunakeszin működő vágóhidat, ahol gusztustalan körülmények között, engedély nélkül dolgozták fel a baromfit, és kurkumával is befestették.
Vágólapra másolva!

Illegális vágóhidat és élelmiszer-hamisítókat buktattak le két, Vác környéki településen a rendőrséggel összehangolt akcióban június elején a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei.

A Nagy Csibe Kft. Dunakeszin lévő, legálisan működtetett baromfivágóhídja mellett lévő ingatlanon gusztustalan körülmények között, engedély nélkül vágtak baromfit. Az engedélyezett baromfivágóhíd az ellenőrzés időpontjában nem működött, a levágott állathúst kurkumaoldatba mártották, hogy tetszetősebb - sárga - legyen. Az ellenőrök a helyszínen talált 22 kilogramm kurkumapor felhasználását megtiltották, az összesen másfél tonna befestett baromfihúst lefoglalták, valamint elrendelték az elszállítását és ártalmatlanítását. Az ugyanebből a vágásból származó több mint egy tonna kiszállított, levágott baromfihúst visszahívták, és ártalmatlanították.

A hatóság a Kovi Csibe Kft. őrbottyáni telepén is ellenőrzést tartott, ahol összesen 999 kiló gyanús baromfihúst találtak, a szakemberek szerint itt is a kurkumaporos festés gyanúja merült fel. Kiderült az is, hogy a telepnek baromfivágásra, feldolgozásra semmiféle engedélye nem volt. A hivatal megtiltotta a kurkuma felhasználását, és elrendelte a közel egy tonna baromfihús elszállítását és ártalmatlanítását. Az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság illtékes főállatorvosa mindkét ügyben illegális vágóhelyen történő, engedély nélküli élelmiszer-előállítás, baromfihús tiltott kezelése (festése) révén elkövetett élelmiszer-hamisítás miatt élelmiszerlánc-felügyeleti hatósági eljárást indított, amelynek során milliós nagyságrendű bírság kiszabására kerülhet sor.