Pénzt szedne a Budapest név használatáért Tarlós

2012.06.14. 18:16

A cégeknek határozatlan időre 750 ezer forintba kerülne a Budapest név, a feliratozott dísztárgyak darabjáért pedig 100 forintot kérnének. Jövő szerdán szavaz a fővárosi közgyűlés a tervezetről.

Fizetniük kellene a jövőben a Budapest nevet vagy annak változatait használó egyéni vállalkozóknak és gazdasági társaságoknak Tarlós István főpolgármester javaslata szerint; erről jövő szerdán szavaz a Fővárosi Közgyűlés.

A Budapest név és változatainak - Buda, Budai, Budapest, Budapesti, Budapest Főváros, Budapest Fővárosi, Főváros, Fővárosi, Pest, Pesti, Pest-Buda, Pest-Budai - felvételéről, illetve használatáról 1994-ben fogadott el rendeletet a testület, azóta több mint ezer, elsősorban gazdasági társaság kérelmezte a névhasználatot. A főpolgármester indoklása szerint a névhasználat kifejezetten előnyös volt a cégeknek, az engedélyezésért azonban korábban semmiféle ellentételezést nem kért az önkormányzat.

A városvezetés szándéka szerint az egyéni vállalkozóknak és gazdasági társaságoknak - a fővárosi és kerületi önkormányzatok gazdasági társaságinak kivételével - a jövőben fizetniük kellene; az összeget az időtartam és a felhasználási mód alapján határoznák meg. Ha egy gazdasági társaság elnevezésében határozatlan időre kérné a nevet, akkor 750 ezer forint megfizetésére lenne köteles, míg egy emléktárgyon, kiadványon való feltüntetés ellenértéke darabonként 100 forint lenne.

A rendelet a cégnevekre, a domain nevekre, kiadványokra, termékekre és rendezvényekre vonatkozna. A név engedély nélküli vagy attól eltérő használata tiltott, közösségellenes magatartásnak minősülne, amelyet bírságolnának. A rendelettervezet emellett azt is kimondja, hogy a már korábban megszerzett névhasználatot nem kell ismételten engedélyeztetni, de a felvett név használatát a főpolgármester megtilthatná, ha az ütközik a főváros érdekeivel.