Merkel szerint ők egyedül nem tudják megoldani a válságot

Vágólapra másolva!
Németország ereje nem végtelen és egyedül nem tudja megoldani az euróövezeti válságot - jelentette ki a német kancellár Berlinben.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel a mexikói G20-csúcson képviselendő német álláspontot ismertetve a Bundestagban - a német törvényhozás alsóházában - elmondta: arra számít, hogy a június 18-án kezdődő találkozón minden egyéb témánál hangsúlyosabban jelenik majd meg az euróövezeti válság, és "a világ szeme ismét Németországra szegeződik". Németország az európai egységfolyamat és a világgazdaság fejlődése szolgálatába áll, de lehetőségei korlátozottak, ezért nem szabad olyan módszerrel kezelni a válságot, amely "végül felemészti Németország erejét".

Hangsúlyozta: nem a leggyorsabb, hanem a legjobb eszközöket kell megtalálni. A külön-külön felhalmozott tartozás szétterítése a közösség egészére "látszólag egyszerű" megoldás, de éppen a remélt hatással ellentétes eredménnyel jár - utalt a közös euróövezeti kötvény elképzelésére. A közös eurókötvénnyel Németország rosszul járna, mert magasabb kamatteher rakódna rá, mint eddig, mert a felelőtlen, eladósodott országok miatt megemelkedett kockázatot is viselnie kellene.

Tüneti kezelés helyett a válságot kiváltó problémákat kell megoldani, vagyis a túlzott eladósodás, a hiányos versenyképesség és a közösen vállalt szabályok megszegéséből fakadó hitelességi deficit kihívására kell választ találni - hangsúlyozta.

Hozzátette: üdvözli a madridi kormány elhatározását, hogy külső támogatást igényel a bankrendszer stabilizálásához. "Minél hamarabb kér Spanyolország segítséget, annál jobb" - mondta. A német kancellár szerint a banki stressztesztek nem mutatták meg teljes mélységében a spanyol problémákat, ezért hasznos lenne, ha az Európai Központi Bank erősebb felügyeleti jogosítványokat kapna.

A G20-csoport a legfejlettebb és a legnagyobb feltörekvő államokat, valamint az EU-t mint intézményt fogja össze. A hétfőn kezdődő kétnapos tanácskozást Los Cabosban rendezik.