Orbán az euróról tárgyal Prágában

Vágólapra másolva!
A jövő pénteken tartják az Európai Unió időszerű kérdéseiről foglalkozó visegrádi négyek találkozót Prágában. A csúcstalálkozóra Orbán Viktor is Prágába utazik.
Vágólapra másolva!

Csúcstalálkozót tartanak a visegrádi országok miniszterelnökei a jövő pénteken Prágában - közölték a cseh kormány honlapján.
A fórumon a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák kormányfő egyeztetni fogja álláspontját az Európai Unió csúcstalálkozója előtt, amely egyebek közt az euróövezet időszerű problémáival, a gazdasági együttműködés elmélyítésével, a pénzügyi és fiskális paktummal, illetve a következő uniós költségvetéssel fog foglalkozni.

A négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - közül eddig egyedül Szlovákia az, amely már bevezette a közös pénznemet, az eurót. A többi három országban a nemzeti valuta a hivatalos fizetőeszköz. A visegrádi csúcstalálkozónak - Magyarországról Orbán Viktor kormányfőt várják a cseh fővárosba - az idén százéves prágai vigadó (Obecní dum), a csehországi szecesszió egyik legszebb és legismertebb épülete ad otthont.

A miniszterelnöki csúcstalálkozó a V4-ek cseh elnökségének záró politikai rendezvénye lesz. Csehországtól Lengyelország veszi át az elnöki stafétabotot. Petr Necas cseh kormányfő a prágai fórumon kiértékeli a cseh elnökség tapasztalatait, míg a lengyelek szeretnék ismertetni elnökségük legfőbb terveit, programpontjait.