Júliustól bármikor megkezdődhetnek az IMF-tárgyalások

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter szerint jövő hónaptól akár már indulhatnak is a tárgyalások, miután a kormány a jövő héten terjeszti a parlament elé a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítására tett új javaslatát.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály, tárca nélküli miniszter szerint a parlament június végéig elfogadhatja a jegybanktörvény módosítását, így júliustól bármikor megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval.

A kormány a jövő héten terjeszti a parlament elé a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítására tett új javaslatát. A jelenleg a parlament előtt fekvő jegybanktörvény-módosítást a kabinet visszavonja - közölte Varga Mihály. Az új módosítási javaslat - amelynek sürgős parlamenti tárgyalását kezdeményezik - azokat a főbb változtatásokat vezeti majd át a jegybanktörvényen, amelyeket a kormány, az MNB, az Európai Bizottság, az IMF és az Európai Központi Bank által működtetett szakértői csoport alakított ki - tájékoztatott a tárca nélküli miniszter.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a monetáris tanács létszámának bővítésével és az új jegybankalelnök kinevezésével kapcsolatos rendelkezéseket az új változtatás sem érinti, de Orbán Viktor levelet küld az Európai Bizottság, valamint az EKB elnökének, amelyben arról tájékoztat, hogy a jelenlegi MNB-vezetés mandátumának lejártáig nem lesz további jelölés, kinevezés a tanácsba, illetve a jegybanki vezetésbe.