Európa irányította New Yorkot

Vágólapra másolva!
A spanyol hozamemelkedés és a görög választás eredménye mellett egy kedvező ingatlanpiaci hír határozta meg az amerikai tőzsdék mozgását.
Vágólapra másolva!

Vegyesen teljesítettek a legfontosabb amerikai tőzsdeindexek hétfőn. A harminc vezető amerikai cég mozgását jelzúő Dow Jones Industrial Average 0,2 százalékkal 12 742 pontra süllyedt. Ezzel szemben a félezer részvény szereplését tükröző S&P 500 szerény mértékben, 0,1 százalékkal, a technológiai ágazat indexe, a Nasdaq jelentősebben, 0,8 százalékkal erősödött.

Elemzők szerint továbbra is az európai események alakították a New York-i árfolyamokat. Miközben a vasárnapi választásokon az euróövezetben maradást támogatók nyertek Görögországban, addig Spanyolországban a tízéves kötvényhozamok új csúcsra emelkedtek, a kritikus szintnek tartott hét százalék fölé kerültek. E szintnél más országok már nemzetközi segélycsomagért fordultak.

Kedvező hír volt napközben, hogy az amerikai lakásépítők bizalmát jelző mutató öt éve legmagasabb szintre emelkedett júniusban. Az index a májusi 28 pontról 29 pontra nőtt. Ez azonban még mindig messze van az 50 ponttól, amelynél alacsonyabb érték negatív piaci várakozásokat jelez. Legutóbb 50 pont felett 2006 áprilisában volt az index.