Varga Mihály az IMF-tárgyalásokért hétvégézett

Vágólapra másolva!
Varga Mihály szerint sikerült egy olyan kompromisszumot elérni, amivel az IMF és az EKB is elégedett lesz. A hétvégén Simor András jegybankelnökkel is egyeztetett.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály tárca nélküli miniszter egészséges kompromisszumnak nevezte azt a jegybanktörvényt módosító javaslatcsomagot, amelyet ezen héten nyújtanak be a parlamentnek, és amelynek elfogadása után elkezdődhetnek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) egy elővigyázatossági megállapodásról.

Varga Mihály az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hozzátette: úgy tűnik, a mostani hétvégén sikerült lezárni azokat a megbeszéléseket, amelyek a jegybanktörvényre vonatkoztak, és sikerült előkészíteni azt a módosítást, amelyet a parlamentnek be tudnak adni. "Ezzel az utolsó komoly akadály is elhárul az elől, hogy a tárgyalásokat megkezdhessük" - emelte ki.

Az IMF-fel és EU-val folytatandó tárgyalásokat vezető miniszter elmondta: a korábban a parlamentnek benyújtott módosító javaslatot vissza fogják vonni, és helyette az új - a jegybank és az Európai Központi Bank (EKB) korábbi felvetéseit, és az IMF észrevételeit is magában foglaló - módosítást fogják beterjeszteni.

Kiemelte: Orbán Viktor miniszterelnök egy olyan megerősítő levelet fog küldeni Brüsszelbe a monetáris tanács létszámának bővítésével és az új jegybankalelnök kinevezésével kapcsolatban José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének, amely arra vállal kötelezettséget, hogy a mostani jegybanki vezetés hivatalban maradásáig, 2013 márciusáig sem új alelnök, sem új monetáris tanácsi tagok jelölésére nem kerül sor.

Jelezte: "hosszú időn keresztül ennél többet akartak a szakértői bizottságban, ami az EKB mellett működik". Kiemelte: sikerült olyan kompromisszumot elérni, amely azt tartalmazza, hogy a törvénynek erre vonatkozó pontjai maradnak, bár itt a módosításba bekerül egy olyan pont, amely arról szól, hogy a monetáris tanács belső tagjainak arányát nem haladhatja meg több mint kétszeresével a külső tagok aránya. Varga közölte: ha ezt a módosítócsomagot elfogadják, bízik benne, hogy már júliusban le lehet ülni tárgyalni.

Jelezte: a hétvégén még az egyeztetések folytak, többször beszélt a jegybank elnökével, úgy tűnik, hogy a jegybank is partner lesz abban, hogy ezt a közös kompromisszumot támogató levél szülessen. Arra a kérdésre, hogy a görög választások eredménye hatással lehet-e a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti tárgyalásokra, azt válaszolta: "Szerintem nem, nem látok ilyen nagyon direkt összefüggést, természetesen az IMF nem egy korlátlan bank, ha onnan plusz forrásokat hívnak le más országok, az nyilván megnehezíti, hogy akár mi, akár más ország megállapodást tudjon kötni a valutaalappal."

"Mi abban a helyzetben vagyunk, hogy egy olyan elővigyázatossági megállapodást szeretnénk kötni, ahol a pénzt nem kívánnánk felhasználni" - tette hozzá Varga.

Kiemelte: "Nekünk a biztonsági hálóra van szükségünk, ha kötünk egy megállapodást a valutaalappal, akkor nem feltétlenül kell le is hívni ezt a keretet, mert az csak növeli az államadósságot."

Varga Mihály elmondta: ha van megállapodás, a mostani kockázati felárak, a mostani kamatszintek is csökkenni fognak. Mindenki azzal kalkulál, hogy megállapodás esetén a CDS-felár is csökkenhet, ezért "talán könnyebben tud az ország a piacokra visszamenni, és piacokról finanszírozni magát".

Jelezte, hogy az Európai Bizottság már elfogadta, hogy a magyar gazdaság az államháztartási hiány szempontjából fenntartható pályára kezd állni, és 2012-2013-ban már garantálni tudjuk a GDP-hez mért 3 százalék alatti hiányt, az IMF mérlegelni kezdte az adatokat, számukra is garanciát jelent az, hogy a beterjesztett konvergenciaprogram átment az Európai Bizottság szűrőjén. Ez is megerősítő feltétel volt, ami a jegybank törvény módosításával lehetővé tudja tenni, hogy a tárgyalások meginduljanak - mondta Varga Mihály.