Drága lesz a meggy a fagy miatt

Vágólapra másolva!
Az utóbbi évek legmagasabb felvásárlási árával indult a meggyszüret Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a fagykár miatt - közölte a térségi kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője hétfőn az MTI-vel. A dinnyét alig tizedelte meg a jégverés.
Vágólapra másolva!

Wachal Kálmán elmondta: a megyében 4200 hektár meggyültetvény van, és mivel az áprilisi fagy miatt csak a termés bő egyharmada maradt meg a fákon, jó árat kínálnak a gyümölcsért az átvevők a termelőknek. Az igazgató szerint a kézzel szedett meggyért kilogrammonként 330-340 forintot is adnak a felvásárlók, míg a géppel rázott ára 210-220 forint közötti jelenleg.

Az április 10-ei hajnali fagy a meggytermés közel kétharmadát pusztította el. Emiatt a felvásárlási árak jóval meghaladják a tavalyit is, amikor szintén fagy károsította a fákat Szabolcsban. A múlt évben kilogrammonként 240 forintot fizettek a meggyért a szezon elején. Wachal Kálmán szerint az az idei idény végére sem igen csökken 200 forint alá az átvételi ár.

Wachal Kálmán megemlítette azt is, hogy a Nyíregyházához közeli Apagy környéki kertekből exportra is szállítanak frissen szedett meggyet. Oroszországba viszik a gyümölcsöt, a termelőknek a kézzel szedett meggyért 330, míg a géppel szüreteltért 220 forintot fizetnek az exportőrök kilogrammonként.

A tavalyihoz hasonló lehet a dinnyetermés

Az elmúlt napok viharos időjárása ellenére a tavalyihoz hasonló lehet a dinnyetermés mennyisége az idén - mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az MTI érdeklődésére.

Az elnök közölte: az utóbbi napok viharaiban kialalakult jégverés a békési dinnyetermő terület szélét érintette, máshol jelentősebb károkat nem okozott. A jégverés miatt a magyar görögdinnye piaci megjelenése várhatóan egy hetet csúszik, így július eleje helyett, a jövő hónap második felétől lesz majd kapható.

Tavaly 4800 hektáron mintegy 178 ezer tonna dinnyét termeltek Magyarországon. Ennek a mennyiségnek mintegy 60 százalékát értékesítették belföldön, ami 15-20 százalékos emelkedést jelentett az előző évihez képest. Az elnök szerint az ártól függően ebben az évben mintegy 10-12 milliárd forint árbevételre számíthatnak a magyar dinnyetermelők.